U BELOJ Crkvi, varošici koja pretežno živi od turizma, u toku su poslednje pripreme pred početak kupališne sezone, koja će zvanično biti otvorena 15. juna. Radnici JP "Belocrkvanska jezera" već su u velikoj meri uredili obale i priobalje na Glavnom i Vračevgajskom jezeru, gde u jeku sezone bude i više od 10.000 turista dnevno. Očekuju da će, ako ih vreme posluži, ove godine zabeležiti i rekordan broj noćenja.

Lane je, uprkos kišovitom junu i julu, zbog čega su brojni gosti u tom terminu otkazali već zakazane vikend aranžmane, registrovano 18.100 noćenja, što je veoma blizu rekordnoj 2017. godini. "Izvukao" ih je topao avgust, pa su od boravišnih taksi, koje iznose minimalnih 50 dinara dnevno po osobi, zaradili 672.000 dinara.

- Ta statistika bi bila i dvostruko bolja da goste prijavljuju svi koji iznajmljuju krevete - ističe Novica Jovanović, direktor TOO Bela Crkva. - Cena boravišne takse je najniža u Srbiji i nećemo je povećavati, upravo da time ne bismo opterećivali turiste i ugostitelje. Zato apelujemo na njih da izmiruju obaveze, jer će turistički inspektor, kog je lokalna samouprava lane angažovala, redovno kontrolisati teren.


Svi koji se odluče da ovo leto provedu na čuvenim belocrkvanskim jezerima, moći će da uživaju u kristalno čistoj tirkiznoj vodi, kojoj nedostaje samo so, da bi bila kao more. Nadležni kažu da bi uz minimalno filtriranje mogla čak i da se pije. Šljunkovite plaže su uređene, orezano je drveće u šumovitom priobalju, a pokošena je i podvodna vegetacija, koja im je prethodnih godina zadavala velike muke, jer je dostizala skroz do površine i kupačima se uplitala u noge.

- Sa tim problemom se susrećemo tek u poslednjih sedam godina, otkako je nivo podzemnih voda počeo da opada, pa sunce lako dopire do dna, što pogoduje bržem rastu podvodne trave. Zato smo i kupili amfibiju, koja nam omogućava da kosimo na dubini od 1,8 metara od površine. Srećom, sada smo to radili samo mestimično, jer vegetacija nije buknula, s obzirom na to da je voda bila zamućena usled kiša, a vodostaj nešto viši - objašnjava Sava Stefanov, direktor "Belocrkvanskih jezera".

Foto Grad ZR

Amfibiju u Srbiji, inače, imaju još samo u Beogradu i na Paliću, zbog čega je Belocrkvani često koriste i uslužno.

TEŠKO DO KREVETA

TURISTIMA je u Beloj Crkvi na raspolaganju oko 600 postelja - 300 u domaćoj radinosti, oko 70 u pansionima, šezdesetak u bungalovima, a ostatak u tri kategorisana autokampa. Cena smeštaja je, šta god izabrali, oko 1.000 dinara dnevno po osobi. U TOO preporučuju da se blagovremeno rezerviše, jer se tokom vikenda teško dolazi do slobodnog kreveta.