JAVNOSTI još nije poznato koju je tačno vrstu opasnog otpada hemijskog porekla novosadska firma uskladištila u dvorište nekadašnjeg "Hemika" na Bašaidskom drumu, u Kikindi, jer analize uzetih uzoraka još nisu završene. Izveštaj iz Instituta "Mol" iz Stare Pazove čekaju Osnovno javno tužilaštvo u Kikindi, koje vodi predistražni postupak protiv odgovorne osobe te firme, kao i pokrajinski Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine. Iako je reč o velikoj količini, od oko 300 tona prvenstveno hemijski kontaminirane ambalaže i tečnog otpada, iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Kikindi uveravaju javnost da nema opasnosti od zagađenja okoline.

- Za građane i okolinu nema opasnosti, jer je otpad odložen na betonski plato, pa nema razloga za sumnju da će doći do curenja štetnih materija u zemljište. Kontrolu na licu mesta obavila je Pokrajinska inspekcija. Čim budu poznati prvi rezultati ispitivanja, nadležne službe će preduzeti odgovarajuće mere - tvrdi Miroslava Krnić, sekretarka gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Pročitajte još - KRIVIČNA ZBOG OTROVA: Firmi iz Novog Sada preti oduzimanje dozvole za rad

Podsetimo, "Novosti" su došle do saznanja da je reč o firmi "Eko Hemik" iz Novog Sada, koji je zakupac dela dvorišta bivšeg "Hemika". Novosadska firma je kršeći zakon, tu smestila više otpada nego što joj je dozvoljeno, pa je protiv odgovorne osobe V. B. (25) podneta krivična prijava.

- Izveštaj hemijske analize očekujemo za dve nedelje. Tada će nadležni organi preduzeti odgovarajuće mere. Predistražni postupak vodi OJT u Kikindi - objašnjava za "Novosti" Milka Stojanović, načelnik Odeljenja za kontrolu industrijskih objekata u pokrajinskom sekretarijatu.

DOZVOLA

AKO se dokaže krivična odgovornost odgovorne osobe u novosadskoj firmi, biće pokrenut postupak za oduzimanje dozvole toj firmi za takav posao, kažu nadležni.