GOTOVO celokupna sredstva kojima raspolažu institucije i udruženja koja se bave kulturom u gradu na Veternici dolaze iz lokalnog budžeta. Jer, kompanije koje su godinama pomagale leskovačku kulturu to čine sve manje, a njihovo prisustvo je retko i u drugim oblastima društvenog života. Tek poneka donacija stigne zdravstvu i obrazovanju...


PROČITAJTE JOŠ - Srbija ima talenat da menja svet

- Sve više zapažamo manjak društvene odgovornosti kompanija koje posluju u Leskovcu, što nam je veliki hendikep. Učešće lokalne samouprave u našim aktivnostima neretko dostiže 100 odsto, pa bih pozvala sve kompanije da izađu u susret gradu i svima nama koji zaista pregalački, ponekad i fanatično, radimo svako u svojoj branši - ističe Jelena Cvetković Crvenica, koja rukovodi dečjim horom "Zvezdice".

Jer, upravo je pomenuta družina koja godinama niže uspehe gde god se pojavi jedan od dobitnika najvišeg iznosa sredstava po ovogodišnjem gradskom konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi. Komisija je od 61 pristiglog projekta ukupne vrednosti 30 miliona dinara odobrila 42 i tako raspodelila planirani iznos od oko devet miliona dinara.

- Leskovac postaje jedan od centara kulture u našoj zemlji, pa sam ponosan na sve što smo prethodnih godina uradili na tom polju. Vodilo se računa o umetničkim kapacitetima, promociji grada, o doprinosu razvoju kulturnog stvaralaštva... - istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Inače, za rad ustanova kulture lokalna samouprava u Leskovcu je u ovogodišnjem budžetu opredelila ukupno 325 miliona dinara, pa ne čudi činjenica da je ova oblast sa margine dospela među gradske prioritete. Ipak, bez privrede je gotovo nemoguće u kontinuitetu održavati visok kvalitet, a da se ne govori o tome da su mnoge manifestacije pokretane i opstale upravo zahvaljujući sada iščezloj društvenoj odgovornosti.

PROČITAJTE JOŠ - Kulturne ustanove Zrenjanina: Na posao samo po platu


RADULOVIĆ NA DAR

UZ podsećanje na to da su Leskovčani dosada imali priliku da vide dela Salvadora Dalija i Pabla Pikasa, te uživaju u baletskim predstavama i nastupima operskih pevača, gradonačelnik Cvetanović je najavio koncert planetarno poznatog violiniste Nemanje Radulovića, kao poklon lokalne samouprave sugrađanima povodom 21. juna - Svetskog dana muzike.