PROJEKAT pod nazivom "Završi započeto", kojim Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu želi da pomogne akademcima čije se studiranje odužilo preko svake mere je pokrenut 1. oktobra prošle godine, a dosad je od 135 prijavljenih diplomiralo njih 12.

- Ovo je jedna od stvari po kojima smo jedinstveni ne samo u Nišu, već i u Srbiji - kaže dekan prof. dr Tadija Đukić. - Vodili smo računa o tome da nastava bude organizovana vikendom, kada su takozvani večiti studenti slobodni, jer smo svesni činjenice da su mnogi od njih u međuvremenu, i bez diplome, zasnovali radni odnos. I, priznajem, pozitivno smo bili iznenađeni kada nam se odazvalo čak 135 njih, pa smo, zbog velikog interesovanja koje premašuje naše trenutne prostorne kapacitete, morali da obustavimo prijem. Ipak, odlučni smo u nameri da nastavimo pronalaženje svima prihvatljivog rešenja, tim pre što su dobru volju da konačno okončaju studije pokazali ne samo oni koji su se tokom minulih godina odselili iz Niša, već i ljudi koji su uhlebljenje pronašli u inostranstvu...

PROČITAJTE JOŠ - PRODAJA DIPLOMA CVETA: Studirali ekonomiju, a doktorirali medicinu

Prvi čovek Ekonomskog fakulteta u Nišu, uz napomenu da odluku nije doneo sam, posebno naglašava i to da su svi profesori rado prihvatili dodatno angažovanje.

A, među "večitima" je i Sunčica Jović (37), koja je brucoš bila još 2001. i dosad bi sigurno diplomirala da joj se nije "desilo" drugo stanje. Umesto diplome je dobila devojčicu, a onda pronašla sebe na radnom mestu knjigovođe, pa je povratak na fakultet dosad bio u drugom planu.

- Bila sam oduševljena kada su me pozvali i pitali da li bih nastavila, jer su mi do diplomiranja bila preostala samo tri ispita. Shvatila sam da je ovo pravi trenutak i nisam mnogo razmišljala, a kada sam i to završila, sada spokojno očekujem drugo dete i već sam samoj sebi obećala da ću se u perspektivi posvetiti i master studijama - kaže Sunčica.

PROČITAJTE JOŠ - Moji studenti ne čekaju na birou

ČAK 500 "KANDIDATA"

PROF. dr Đukić kaže da se procenjuje kako čak 500 vremešnih akademaca može da se tretira kao "večiti student", pa će nastaviti započetu praksu nazvanu "Završi započeto".

- Za početak smo okupili one kojima nedostaje najviše pet ispita, ali nas rezultati s početka programa ohrabruju da pomažemo i onima koji imaju malo više "materijala" do diplomskog - zaključuje dekan Ekonomskog fakluteta Univerziteta u Nišu.


OLAKŠICA

STUDENTIMA kojima je do diplomskog ostalo pet ispita je omogućeno da obnovu godine u iznosu od 40.000 dinara plate u devet rata.