Jaganjci za bagatelu

M. NIĆIFOROVIĆ

ponedeljak, 10. 06. 2019. u 18:50

Јагањци за багателу

Foto M. Nićiforović

Nakupci iz Crne Gore "okupirali" Pešter, pa lokalni stočari s pravom negoduju

IAKO im je cena "nikad niža" - od dva do dva i po evra po kilogramu žive mere - oko 30.000 pešterskih jagnjadi izuzetnog kvaliteta ovog proleća nema ko da otkupi, pa stočari strahuju da će morati da ih hrane sve do jeseni, a možda i tokom zime.

Predsednik Udruženja farmera u Karajukića Bunarima na centralnom Pešteru Fehim Kurtović kaže da su jedini kupci - nakupci iz Crne Gore koji nude vrlo nisu cenu, jer znaju da nemaju konkurenciju i da su stočari prinuđeni da blago prodaju i bukvalno za bagatelu.

Pročitajte još: Livadu zabelilo skoro 1.500 ovaca i jagnjadi (FOTO)

- Nikada nije bilo da su telad dvostruko skuplja od jaganjaca, a sada je čak i u lokalnim kafanama teletina znatno skuplja od jagnjetine - kaže Kurtović. - S obzirom na to da je započet plasman govedine u Tursku, mladu telad za tov na Pešteru otkupljuju klaničari iz Šapca i odvoze u Srem, odnosno druge delove Vojvodine gde ih tove i pripremaju za izvoz u ovu zemlju. Uprkos očekivanjima ovdašnjih stočara i klaničara, iz ovog kraja put Turske još nije otišla ni tona mesa, niti ima izgleda da će se to uskoro dogoditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije