Narodni muzej u Leskovcu: Čuvari baštine juga

I. MITIĆ

10. 06. 2019. u 14:28

Narodni muzej u Leskovcu i ove godine proglašen za najbolji u Srbiji. Istu nagradu dobili i 2015, za obnovu dela stalne postavke

Народни музеј у Лесковцу: Чувари баштине југа

Direktor Mira Ninošević (u sredini) prima najnoviju nagradu - Foto Narodni muzej u Leskovcu

VELIKA izložba pod nazivom "Čuvari kulturne baštine", upriličena povodom 70 godina postojanja Narodnog muzeja u Leskovcu, te otvaranje "Dečjeg muzejona", postavke pod motom "Srbi i Francuzi - braća po oružju" kojom je Srbija u Parizu obeležila vek od završetka Velikog rata, te prilagođavanje dela stalne postavke slepim i slabovidim osobama su samo neki od razloga zbog kojih je pomenutoj ustanovi kulture u gradu na Veternici pripala nagrada "Mihailo Valtrović".

Proglašavajući Leskovčane za najbolje u prošloj godini, Muzejsko društvo Srbije je odalo priznanje "rezultatima koji po stručnom i naučnom značaju predstavljaju istaknuti doprinos razvoju kulture". Leskovački Narodni muzej je, tako, ponovio uspeh od pre četiri godine, kada se dičio delom nove stalne postavke nazvane "Vremeplov leskovačkog kraja", te se velikom izložbom na temu "Jug Srbije u Velikom ratu" predstavio i beogradskoj publici. Lane su, takođe, u prestonicu "doneli" i priču o ratnom putu legendarne Moravske divizije.

- Ovogodišnja nagrada ima još veći značaj jer je u konkurenciji bio i Narodni muzej u Beogradu, a mi smo se plasirali ispred te nacionalne institucije - kaže direktor leskovačke ustanove za ponos Mira Ninošević. - Dragoceno nam je i to što smo izgradili kolektivni duh koji je neophodan da bi se realizovali ovako veliki projekti. Pritom, ne zapostavljamo ni rad u okviru druge faze obnove stalne postavke.

VALTROVIĆ

NAGRADA koju Muzejsko društvo Srbije dodeljuje svake godine nosi ime našeg prvog muzeologa Mihaila Valtrovića (1839-1915). Ovaj arheolog, arhitekta i istoričar umetnosti je upamćen kao član Srpske kraljevske akademije, profesor Velike škole, upravnik Narodnog muzeja i osnivač Srpskog arheološkog društva, a postavio je i temelje sistematskom sakupljanju spomenika kulture u Srbiji.

BRAVO LESKOVČANI su i jedan od najuspešnijih učesnika projekta nazvanog "Muzeji za 10", s obzirom na to da je njihove postavke na tri lokacije videlo oko 6.500 ljudi. Odlična posećenost je obeležila i ovogodišnju manifestaciju pod nazivom "Noći muzeja", a ovde su posebna atrakcija programi koji pružaju mogućnost za aktivno uključivanje publike, te su izuzetno zanimljivi i najmlađima.

IMENA ZA NEZABORAV

U GRADU na Veternici se ponose i timom arheologa koji čine Smilja Jović, Vladimir Stojanović, Julijana Pešić i Vladimir Stevanović - autori izložbe pod nazivom "Tajne arheoloških depoa". Inače, leskovačkoj ustanovi je pre nekoliko godina priznanje odao i Nacionalni komitet međunarodnog saveta muzeja sa sedištem u Parizu, proglasivši istoričare Miru Ninošević i Veroljuba Trajković za kustose godine, visoko ceneći dostignuća njihove postavke nazvane "Zlatno doba Leskovca".


Pročitajte još: Poziv na tvist i čajanku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije