POBEDNIK jubilarne, 20. Kosidbe na Plavincu kraj Smedereva, održane u nedelju, u organizaciji Udruženja kosača "Plavinac", bio je Vuk Vučković iz Čačka, drugi je Slaviša Pupović iz Pljevalja, a treći takođe Pljevljak Radmilo Ćuković.

Od prve "Kosidbe" na Plavincu koja je okupila tek petnaestak kosača, do jubilarne 20. sa više od stotinu učesnika, ovo je postala jedna od najmasovnijih manifestacija ovog tipa u Evropi koja baštini tradiciju. Sve je ostalo isto, samo je kosača sve više, a većina majstora ovog posla ovde je svake godine, te više nisu takmaci, već prijatelji.

- Tu su naši stari prijatelji iz Crne Gore i Republike Srpske, i naravno iz Srbije - kaže Dragan Rogan, predsednik Udruženja kosača "Plavinac".

Ni pobeda ovde nije najbitnija, iako se meri umešnost, brzina i lepota otkosa. Bitnije je druženje i čuvanje kose od zaborava.

PROČITAJTE JOŠ - Britke kose "sevale" na Plavincu (FOTO)

Posle defilea učesnika, himne i zakletve, kosači su u revijalnom delu, pokosili padinu Goranski gaj, mesto gde su gorani 1995. godine pošumili četiristohiljaditi hektar šuma u Srbiji i o kojoj se cele godine brine ovdašnje Udruženje kosača.

Među kosačima bilo je vremešnih staraca, par pripadnica nežnijeg pola i jedan desetogodišnji dečak sa kosom prilagođenom njegovom uzrastu.


Nakon ovoga, održano je i finalno nadmetanje dvadesetak kosača. Oni su kosili dvadesetak metara dugačku stazu, a sudije su, osim brzine, ocenjivale tehniku i kvalitet otkosa.

PROČITAJTE JOŠ - Kosidba za Mladića i gardiste

U očuvanju narodne veštine i običaja, i prijemu nekoliko stotina gostiju, pomoglo je stotinak aktivista i volontera. Kosidbi je prisustvovala i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.


GURMANLUCI

NAKON takmičenja, za goste je priređena gozba i slavlje.

A za sve posetioce, po tradiciji, služeni su i besplatni gurmanski specijaliteti iz kotlića na otvorenom - čorbast pasulj, gulaš, riblja čorba.