PORODICA Tasić, iz Sokobanje, već 20 godina bavi se proizvodnjom meda. Labuda i njegovog sina Nemanju zatekli smo kod Bovanskog jezera, koje se nalazi između Sokobanje i Aleksinca, kako vredno rade, dok roj pčela kao da stvara "oblak" oko njih dvojice.

- Trenutno menjamo matice, jer je sada najbolje vreme za to - kaže nam, u kratkoj pauzi, Nemanja. - Posao je težak, ali i lep. Ko jednom počne da ga radi, više ne pomišlja na bilo koji drugi, jer su pčele divna stvorenja.

TASIĆI imaju 60 društava i trenutno su pčele doveli na pašu na Bovansko jezero.

- Pre toga smo, kada je procvetao bagrem, bili u Aleksincu - dodaje Nemanja. - Sada smo ovde i spremamo se za selidbu u sokobanjsko selo Blendija. Nakon toga, nastupa period livadske paše. Posla ima, ali se i isplati.

PROČITAJTE JOŠ - Pčele u ulozi lekara

Naš sagovornik kaže da, zavisno od godine, navrcaju između 500 kilograma i tone i po meda.

- KUPACA za sokobanjskog medA uvek ima, jer je reč o najzdravijem području u Srbiji - dodaje Tasić. - Cena na malo je oko 800 dinara po kilogramu, a na veliko od 3,3 do 3,5 evra po kilogramu.

Nemanja i Labud Tasić


On kaže da posla oko košnica uvek ima.

- Ko hoće da ozbiljno radi ovaj posao, mora da se skroz posveti pčelama - otkriva tajnu uspeha Nemanja. - Imao sam samo sedam godina kada sam sa ocem počeo da pravim med i u ovom poslu sam već dve decenije. Jednostavno, ovaj posao se voli...