NEDAVNU posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rukovodstvo opštine Žabari je iskoristilo za dogovor o unapređenju putne infrastrukture na deonicama koje su bile prioritetne.

- Ono što nam je obećao, to je i ispunio, pa nam je obezbeđeno više od 68 miliona dinara za asfaltiranje ukupno 5.600 metara. Reč je o ulicama u Žabarima, Aleksandrovcu, Simićevu, Četerežu, Brzohodu i Porodinu, kao i putu između Četereža i Sibnice - ističe predsednik Opštine u Žabarima Jovan Lukić.

PROČITAJTE JOŠ - Japanska vlada donirala 69.000 evra Domu zdravlja Žabari

Ali u ovaj deo Srbije će stići i 47 miliona za još tri projekta, jer je sa ministrom Zoranom Mihajlović već postignut dogovor o obnovi 2,8 kilometara vodovoda u Vlaškom Dolu, vredna 27 miliona. Druga važna aktivnost će biti uređenje dva kilometra puta u naselju Točka, za koje se planira deset i po miliona, a treća je izgradnja prve faze javnog opštinskog puta u Ulici Vujice Kremenjaka. Ta trasa u Porodinu je duga 900 metara, a koštaće 9,4 miliona dinara.

Osim infrastrukture, prioriteti lokalne samouprave su i u oblasti socijalne i demografske politike.

- Na osnovu ugovora o donaciji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge pod nazivom "Bolji život za sve", započet je projekat unapređenja socijalne infrastrukture, odnosno saradnje javnog i civilnog sektora zarad poboljšanja podrške mladima sa invaliditetom. Od ukupno planiranih 78.525 evra, EU PRO obezbeđuje 66.285, a ostatak naša opština - precizira Lukić.

Jovan Lukić

Valja podsetiti i na to da je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović sa prvim čovekom Žabara ove godine potpisala i ugovor o sufinansiranju mera populacione politike.

- Ukupan iznos odobrenih sredstava iznosi milion i 779.966 dinara, pa će u okviru projekta nazvanog "Snižavanje psihološke cene roditeljstva" biti nabavljeno novo terensko vozilo za službu patronaže ovdašnjeg Doma zdravlja, dok će čekaonice na Dečjem odeljenju dobiti dva televizora i dva klima-uređaja - najavljuje Jovan Lukić.

Opštinsko rukovodstvo sa predsednikom Srbije

MEMORANDUM

PORED predstavnika još 95 lokalnih samouprava, načelnik Opštinske uprave u Žabarima Nebojša Milovanović je sa programom Svis PRO potpisao memorandum o razumevanju u oblasti dobrog upravljanja - koji podržavaju vlade Švajcarske i Srbije, a cilj mu je unapređenje lokalnih administracija i usluga koje se pružaju građanima.

SAOBRAĆAJNE KAZNE

OD naplate novčanih kazni za saobraćajne prekršaje, roditeljima beba rođenih tokom prošle i od početka ove godine je podeljeno više od 60 auto-sedišta. Lane su na ovaj način bila prikupljena dva miliona, pa su kupljena i rotaciona svetla za traktoriste, svetloodbojni prsluci i oprema za policiju.