VLASOTINCE – Vlasotinčanima je sada na raspolaganju rekonstruisana i dograđena zgrada Kulturnog centra čime je ostvarena namera lokalne vlasti da svojim sugrađanima priušti moderan multifunkcionalan objekat u kome će se održavati najrazličitiji kulturni događaji, ali i veliki skupovi iz drugih oblasti društvenog života. Projekat rekonstrukcije i dogradnje zgrade Kulturnog centra pod nazivom „Dijalekat“ deo je programa „Gradovi u fokusu“ koji su sa 52 miliona dinara solidarno finansirali nadležno ministarstvo i lokalna samouprava.


Obnovljena i dograđena zgrada vlasotinačkog Kulturnog centra pruža velike mogućnosti, a stepen njene iskorišćenosti zavisiće od kreativnosti kulturnih radnika koje u ovoj sredini ne manjka. Pored moderno opremljene sale sa 178 mesta i konferencijske sale, savremeni radni prostor dobili su i zaposleni. Jučerašnjoj svečanosti prisustvovao je i ministar kulture Vladan Vukosavljević i tom prilikom istakao da je otvaranje ustanove kulture jednako otvaranju jedne velike fabrike.


- To je fabrika kulture i duha, kulturnih stremljenja i uživanja. Otvaranje ovakvog centra je veliki poduhvat i za lokalnu samoupravu i za ministarstvo – ocenio je Vukosavljević.


Predsednik opštine Zoran Todorović priznao je da su građevinski radovi, iz objektivnih razloga, trajali duže nego što je planirano, ali je naglasio da su svi napore okončani na ponos Vlasotinčana.

PROČITAJTE JOŠ: Etnografski muzej gostuje u Vlasotincu


- Najvažnije je da smo projekat uspešno priveli kraju i da sada možemo da se kvalifikujemo za organizaciju velikih i ozbiljnih skupova na zadovoljstvo naših sugrađana – poručio je Todorović.Direktor Kulturnog centra Boban Dimitrijević izrazio je uverenje da će nova zgrada doprineti poboljšanju kulturne ponude, a opštinski većnik, zadužen za kulturu, Zoran Stamenković veruje da će Vlasotinčani, od jeseni u novoj gradi, gledati i pozorišne predstave. Uporedo sa građevinskim radovima u Vlasotincu su vredno radili i na drugom segmentu projekta koji se odnosi na očuvanje govora ovog kraja odnosno prizrensko-timočkog dijalekta.


- Često se srećemo sa tim da se naši ljudi stide svog govora kada su van mesta življenja zbog čega smo na različite načine animirali mlade ljude da stvaraju na dijalektu i dobili fantastičnu povratnu reakciju autora, ali i građana – zaključila je Maja Marković, menadžer projekta.


Vrata novog Kulturnog centra ostala su otvorena dugo posle zvaničnog otvaranja. Građani su mogli da obiđu objekat, a za to vreme u sali su emitovani dokumentarni filmovi višestruko nagrađivanog autora Nebojše Ilića Ilketa, inače radnika vlasotinačkog Kulturnog centra.DIJALEKAT


Vlasotinačni su u okviru ovog projekta sproveli i konkurs za najbolju pesmu, priču i video-klip na prizrensko-timočkom dijalektu. Objavljena je i Antologija savremene poezije na ovom dijalektu pod nazivom „Oratim da ne patim“. Ona sadrži 45 pesama 30 pesnika koji žive ili su poreklom sa ovih prostora, a izdat je i kuvar sa receptima na dijalektu.