U PRVA tri ovogodišnja meseca većina od ukupno 14 novosadskih gradskih javnih i javnokomunalnih preduzeća poslovala je pozitivno, a jedino su "Novosadska toplana" i JGSP "Novi Sad" imali veće rashode od ostvarenih prihoda.

Prema informaciji Gradskog veća, o kojoj će se odbornici izjasniti na današnjoj (utorak) 50. sednici Skupštine grada aktuelnom sazivu, preduzeća su dobro poslovala i nije bilo većih odstupanja u odnosu na planirano.

- Preduzeća su dobro obavljala delatnosti za koje su osnovana i na taj način su zadovoljila potrebe građana - ocenjuje Gradsko veće.

U informaciji je precizirano da je u prvom kvartalu "Parking servis" ostvario ukupan prihod od 155,7 miliona dinara, dok su rashodi bili 122,7 miliona, tako da je zabeležen dobitak od 32,9 miliona.

I "Put" je imao dobit nešto veću od 31 milion dinara, a pozitivne bilanse iskazali su i SPC "Vojvodina" (4,1 milion dinara), "Stan" (12,3 miliona), "Urbanizam" (8,3 miliona), "Gradsko zelenilo" (14,7 miliona), "Informatika" (24,5 miliona), "Lisje" (1,9 miliona), "Tržnica" (11 miliona), "Vodovod i kanalizacija" (6,5 miliona dinara).

PROČITAJTE JOŠ - JGSP "Novi Sad": Motor na gas obavezan

Iz tog pozitivnog kruga na neki način "iskaču" JKP "Novosadska toplana", koja je u posmatranom periodu ostvarila prihode od oko 3,1 milijarde dinara, dok su rashodi bili 4,3 milijarde, tako da je gubitak skoro 1,2 milijarde dinara.

Pali prihodi od prodaje usluga JGSP, Foto Arhiva VN

U minusu je i JGSP "Novi Sad", koji je u prvom tromesečju prihodovao 706,4 miliona dinara, a potrošio 800,6 miliona.

- Na ostvareni gubitak (94,2 miliona) uticali su manji prihodi od prodaje usluga nego što su bili planirani, kao i privremeni i trajni odlazak zaposlenih vozača (u inostranstvo), zbog čega je preduzeće moralo da primi nove radnike, kako bi nesmetano bio realizovan red vožnje. To je izazvalo dodatne troškove za isplatu zarada - stoji u obrazloženju zabeleženog gubitka gradskog prevoznika.


NA POZITIVNOJ NULI

JKP "Čistoća" je u prva tri meseca ostvarila dobit od svega 722.000 dinara, dok je u isto vreme "Zoohigijena i veterina" bila u plusu 682.000 dinara.