NACRT NOVOG ZAKONA O BORAČKIM PITANjIMA: Traže status umesto socijale

D. ALIHODžIĆ

utorak, 04. 06. 2019. u 06:15

НАЦРТ НОВОГ ЗАКОНА О БОРАЧКИМ ПИТАЊИМА: Траже статус уместо социјале

Foto D. Alihodžić

U Nišu održana poslednja javna rasprava povodom nacrta novog zakona o boračkim pitanjima. Država popravlja položaj, ali ne daje lažna obećanja

ZAVRŠNA javna rasprava povodom Nacrta novog Zakona o boračkim pitanjima je u Nišu izazvala veliko interesovanje ljudi sa juga Srbije, iako predstavnici predlagača - Ministarstva za rad, socijalna i biračka pitanja - nisu mogli da se izjasne o tome šta će to veteranima doneti u materijalnom smislu. Kažu, prinadležnosti će zavisiti od izdvajanja iz republičke kase...

Posle dve decenije od poslednjih ratnih sukoba na ovim prostorima, ipak, borci će moći da računaju na to da će im biti priznato angažovanje u sukobima od početka devedesetih godina - na državnom nivou, a ne da kao dosad budu prepušteni na milost i nemilost lokalnih samouprava. Jer, upravo zbog toga, njihovi saborci u Valjevu, Beogradu i Novom Sadu imaju znatno veće beneficije.

Novina bi trebalo da bude i to da će pomenute prinadležnosti dobiti i porodice boraca koji su u međuvremenu preminuli.

- Očekujem da zakon bude izglasan tokom ove godine - kaže samostalni savetnik i koordinator radne grupe za izradu ovog akta pri Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Saša Dugonjić. - Tačna je tvrdnja da borci dosad nisu imali nijedno zakonsko pravo i ovo je prvi propis koji reguliše ovu oblast. Zakon bi veterane trebalo da uvede u sistem materijalnog davanja, ali će način i iznosi tek biti definisani, s obzirom na to da Vlada ne želi da daje obećanja koja ne može da ispuni.

NAKNADNI SINDROM ŠEF Odseka za boračka pitanja u Nišu Tanja Ćirić (na slici) kaže da se mora voditi računa i o ratnom sindromu koji može da se javi i čitavu deceniju posle mobilizacije. Grad na Nišavi je, inače, među prvima u Srbiji izradio socijalne karte za borce, ali se prinadležnosti određuju u skladu sa mogućnostima lokalne kase.


PROČITAJTE JOŠ - Boračke penzije i za četnike i za učesnike rata 1999. godine?

A, borci su tokom rasprave isticali da je predlog Zakona "diskriminatorski, jer ne sagledava podjednako sve učesnike rata." Rodoljub Vuković iz Udruženja boraca posebno potencira odredbu koja predviđa penzionisanje tek sa 65 godina, što mnogi njegovi saborci, tvrdi, neće dočekati.

Tokom skupa u Nišu, zainteresovani su i sami priznali da među njima ima velike nesloge, te previše usitnjenih udruženja koja su nejaka da se izbore za njihova prava na koja čekaju najmanje dve decenije.

- Nejedinstvo je među nas unosila i država kojoj nije u interesu da ima jedno jako udruženje - smatra Ljubiša Stamenković iz Udruženja veterana i ratnih invalida. - Tako se i naša lista predloga nekih rešenja još nije naša u Nacrtu, iako samo tražimo da imamo pravo na borački dodatak koji bi se, u zavisnosti od dana učešća u ratu, kretao u rasponu od 3.000 do 20.000 dinara. Takođe, predložili smo da nezaposleni veteran i njegova porodica imaju pravo na besplatno lečenje, ali i pravo na penziju čim napuni 40 godina staža, bez obzira na starost.

DAN

NENAD Stanić iz Ratnih veterana Srbije podseća i na to da već nekoliko godina bezuspešno traže da država Vidovdan proglasi za Dan ratnih veterana.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije