JKP "Zoohigijena i veterina Novi Sad" prošle godine je poslovalo s popriličnim gubitkom, budući da je imalo znatno veće rashode od planiranih, koji su nastali prevashodno zbog isplata naknada šteta građanima po sudskim rešenjima za ujede od napuštenih pasa.

U izveštaju o lanjskom poslovanju tog javno-komunalnog preduzeća, dokumentu pripremljenom za sutrašnju sednicu Skupštine grada, navedeno je da su ukupni prihodi od usluga iz delatnosti ostvareni u iznosu od 111 miliona dinara, dok su rashodi dostigli 165,2 miliona, odnosno veći su za oko 50 procenata.

- Procenat ostvarenja planiranih rashoda nije u skladu sa ostvarenjem planiranih prihoda, što je dovelo do gubitka u poslovanju preduzeća od 54,2 miliona dinara. Na rashode, veće od onih koje smo planirali, direktno su uticale isplate naknada šteta za ujede od napuštenih životinja - navedeno je u izveštaju JKP.

Po osnovu troškova izvršenih sudskih predmeta, za koje nisu bila rezervisana finansijska sredstva, "Zoohigijena" je na rashodnoj strani lanjskog poslovanja evidentirala iznos od čak 35,6 miliona dinara.

Istovremeno su troškovi zarada i naknada zaposlenima i članovima nadzornog odbora iznosili ukupno 42,9 miliona dinara, dok je nešto manji iznos utrošen za troškove amortizacije.

Pročitajte još: Psi grizu i gradsku kasu

Prihodi preduzeća od usluga iz delatnosti koje se finansiraju iz budžeta Grada iznosili su 85,6 miliona dinara, dok je od usluga na tržištu prihodovalo 7,9 miliona, a 2,7 miliona dinara zaradilo se od prodaje robe u maloprodajnoj veterinarskoj apoteci.

ZARADE

PROGRAMOM poslovanja planirano je 40 zaposlenih, a na kraju prošle godine bilo je zaposleno njih 37. Prosečna neto zarada u 2018. godini iznosila je 47.311 dinara.