POSLE niza godina i ozbiljne rekonstrukcije, arheološko nalazište nazvano Rimske terme, u strogom centru Čačka, konačno će biti dostupno javnosti, ali samo za organizovane grupe koje dolaze poseredstvom ovdašnje Turističke organizacije.

Vojin Jakovljević, direktor TOČ-a, ističe da je turistički potencijal ovog lokaliteta izuzetan.

- Zainteresovani su prvu priliku za razgledanje, posle 47 godina, imali tokom "Noći muzeja" koja je bila organizovana 18. maja - kaže direktor TO u Čačku Vojin Jakovljević. - Za 700.000 dinara smo opremili plato i ugradili video-nadzor, a planiramo i izgradnju još jedne pasarele... Srećom, i lokalna samouprava je prepoznala značaj ovog arheološkog lokaliteta, pa je rekonstrukciju pomogla sa 1,2 miliona dinara. Uključio se i Narodni muzej, pa je postavljena info-tabla duga čak 18,5 metara.

Polovinu ovog prostora zauzimaju informacije i fotografije ovog lokaliteta, a ostatak je prezentacija ostalih arheoloških nalazišta u gradu na Moravi.

Pročitajte još: Od lekovitih termi do baroknih dvoraca

- Na mapi su prikazani svi punktovi na kojima smo prethodnih godina obavljali istraživanja i iskopavnja, jer nam je izuzetno važno da turiste obavestimo o blagu koje imamo. I, sve to na četiri jezika, sa mnoštvom fotografija - kaže arheolog u čačanskom Narodnom muzeju u Čačku Aleksandra Gojgić, napominjući da su Rimljani, osim specifičnih kupatila, imali čak i podno grejanje.

VIDEO-ZAŠTITA

NA teritoriji Čačka, u selu Beljina, i osamdesetih godina prošlog veka pronađene su terme, koje su bile deo jednog rimskog poljoprivrednog gazdinstva. Posle konzervacije prekrivene su zemljom...

Istovremeno, lokalitet u centru grada je više puta bio ruiniran, te zatrpavan smećem koje su kroz prozore izbacivali ljudi iz obližnje stambene zgrade. Sada, kada je sve konačno uređeno, video-nadzor bi trebalo da spreči novo ruženje.