U VUKOVOM domu kulture održana je svečana akademija, posvećena jubileju - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, na kojoj je episkop šabački Lavrentije podsetio na najslavnije momente našeg roda i da je "Srbin živeo više dušom, nego telom".

- Srbin je živeo više o nebu, nego o hlebu i zato je, kroz vekove, uspeo da proširi otadžbinu svoju, a dušu svoju ulepšavao i posvećivao. Ovo veče je posvećeno duši srpskog naroda - poručio je vladika Lavrentije . - Duša narodna je večna, a sve drugo je prolazno. Imamo čast što nam je došao gost, veliki duhovnik srpskog naroda, starešina najsvetije srpske kuće, manastira Hilandara, arhimandrit Metodije.

PROČITAJTE JOŠ - Hilandaru u pohode da se duhovno napoje

- Pošto mi živimo na Svetoj Gori i cela Sveta Gora proslavlja ovaj jubilej - rekao je arhimandrit Metodije . - I ne samo na Svetoj Gori, već i gradu Solunu. Sveti Sava se poštuje među svim pravoslavnim. I to nam još više pokazuje koliko je on bio veliki, ne samo za nas, već celu Pravoslavnu crkvu, celu vaseljenu.

Značajnu ulogu u autokefalnosti SPC imao je, po rečima igumana Metodija, Hilandar koji je iznedrio takvu ličnost kao što je Sveti Sava, "koji je učinio spasenje jednog naroda, prosvetlio ceo naš, srpski rod". Besednik na akademiji je naglasio, da kad je "Sveti Sava postao arhiepiskop srpski, tad je, još, bio hilandarski, svetogorski monah".

Otac Metodije je rekao da se, u godini kada se u Hilandaru i Svetoj Gori slavi ovaj jubilej, ali i van toga, ispituje kako je život Svetog Save na tom svetom mestu, za sve pravoslavne, za čitavu vaseljenu, uticao da postigne tako velika dela za svoj rod, veru i otadžbinu".

Iguman Metodije se zahvalio episkopu Lavrentiju na blagoslovu da besedi o ovako značajnim povodom, sveštenicima Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, koji su organizovali ovu svetkovinu, kao i gradonačelniku Loznice, Vidoju Petroviću, kao domaćinu i na prijemu koji je za njega, specijalno, priredio u zdanju Gradske uprave.

PROČITAJTE JOŠ - Za obnovu Hilandara potrebne još tri godine i oko tri i po miliona evra

Kulturno-umetnički program izveli su učenici Gimnazije "Vuk Karadžić" i Srednje škole "Sveti Sava". u Galeriji "Mina Karadžić" biće otvorena izložba fotografija monaha Milutina Hilandarca, pod nazivom "Hilandar satkan od vere i ljubavi", koju je otvorio Dušan Milovanović, istoričar umetnosti, a posetiocima je dušu razgalio Crkveni hor "Sveti Roman Slatkopojac".


PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA

VIDOJE Petrović, gradonačelnik Loznice, primio je juče igumana Manastira Hilandar arhimandrita Metodija. Petrović je rekao da je za "Lozničane veliki dan, kada duhovnik, kakav je otac Metodije, boravi u Jadru, napaćenom kraju, o čemu svedoče i bogomolje, koje i on poštuje i voli, od Tronoše do Kaone i Soko-grada".

Otac Metodije se zahvalio na gostoprimstvu, a episkopu Lavrentiju na blagoslovu da dođe. Razmenjeni su skromni pokloni, a vladika je upoznao gosta iz Hilandara da je Loznica, "sjajan primer dobre saradnje duhovnih i svetovnih predstavnika naroda.