Đaci oživeli seoske škole

S. KOSTIĆ

četvrtak, 30. 05. 2019. u 06:00

Ђаци оживели сеоске школе

Foto S. Kostić

Obnova dve zgrade OŠ "Milica Stojadinović Srpkinja" iz Vrdnika. Povećan broj prvaka opravdava investicije

PORED đaka koji se raduju završetku školske godine, poslednje zvono pred letnji raspust nastrpljivo čekaju i neimari zaduženi za sanaciju i kompletno uređenje zgrade OŠ "Milica Stojadinović Srpkinja" u Vrdniku. Radovi će koštati više od 80 miliona dinara, a novac je obezbeđen posredstvom Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Istovremeno, od septembra bolje uslove za rad će imati i osnovci iz mesta Jazak, s obzirom na to da će tamošnja škola dobiti centralno grejanje i novu fasadu.

Osnovna škola u Vrdniku i njeno područno odeljenje u Jasku, inače, ukupno imaju 226 učenika, a direktora Gorana Žugića posebno raduje povećanje broja đaka.

Pročitajte još -ČUVENA SLIKA NIJE UNIŠTENA: Pomalja se "Kosovski boj"

- Na jesen će u Jasku biti 11 prvaka, što nije zabeleženo tokom protekle decenije i po, a to pokazuje da nam sela oživljavaju. Polako, ali sigurno - ističe Žugić, napominjući da će i u matičnoj školi od septembra biti osam učenika više u odnosu na ovogodišnji bilans.

A, Jazak je baš bio u centru pažnje nadležnih, pa će najavljeno uvođenje centralnog grejanja sa dva miliona finansirati Pokrajinski sekretarijat za energetiku, dok će lokalna samouprava u Irigu pomoći sa milion i 700.000. Za uređenje fasade, međutim, četiri miliona je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

NADA

- NAŠA škola je pre deset godina imala i područno odeljenje u Maloj Remeti, ali je ono zatvoreno, pa đaci odatle putuju u Jazak. Sada se i tamo povećava broj dece, pa ako bude dostignut broj od 11 učenika, ima izgleda da taj objekat ponovo bude u funkciji - ne gubi nadu direktor Žugić.

SPAS

NOVOOTVORENI privredni pogoni u obližnjoj Rumi, u kojima je radno angažovano više od 5.000 ljudi, mnoga okolna sela su spasli od "bele kuge". Među njima je i Jazak iz kojeg svakog jutra pedesetak radnika putuje na posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije