NAREDNIH meseci i godina pokrajinska vlast posvetiće više pažnje zaštiti životne sredine u Vojvodini, a ti planovi sadržani su u deklaraciji koju su na sednici održanoj u utorak većinom glasova poslanika vladajuće koalicije (SNS-SPS-JS i SVM) usvojili poslanici pokrajinskog parlamenta.

Uz napomenu da se minulih decenija u Vojvodini nije vodilo dovoljno računa o životnoj sredini, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da ovim aktom Pokrajinska vlada želi da ukaže na srazmere problema s kojima se društvo suočava i da pozove sve institucije, političke predstavnike, nevladine organizacije i javnost da se pridruže velikoj borbi za zdraviju životnu sredinu.

- Želimo da unapredimo sistem i kvalitet u oblasti životne sredine u svim segmentima, počevši od obrazovanja najmlađih. Pripremićemo projekte za izgradnju odgovarajućih postrojenja koja nam nedostaju u sektoru zaštite životne sredine - rekao je Mirović, uz napomenu da je njegov kabinet poslednjih godina, pogotovo ove godine, izdvojio znatna sredstva za početak izgradnje tri prečistača otpadnih voda, od kojih će jedan finansirati Vlada Srbije.

Pročitajte još - Značaj podrške Švedske na unapređenju životne sredine

Resorni pokrajinski sekretar Vladimir Galić precizirao je da je reč o prečistačima u Srbobranu, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu i da je njihova cena gotovo u ravni godišnjeg budžeta u tim mestima.

Članice Saveza za Srbiju bojkotovale su i ovu sednicu, a opozicione partije koje su učestvovale u radu sednice nisu podržale tu deklaraciju. Poslanici LSV na čelu sa Robertom Kolarom istakli su da je akt nepotreban i da bi bilo dovoljno primenjivati postojeće zakone, povećati sredstva i poštovati međunarodne konvencije koje je Srbija ratifikovala u okviru poglavlja 27.

Šef poslaničke grupe SRS Đurađ Jakšić istakao je da ne vidi potrebu donošenja deklaracije na samom kraju mandata aktuelne pokrajinske vlasti i usred izborne godine.

- Zabrinjava to što je Pokrajina u ovoj godini u budžetu za zaštitu životne sredine izdvojila mizernih 927 miliona dinara, nasuprot Gradu Novom Sadu koji u istu svrhu izdvaja 1,6 milijardi dinara - naglasio je Jakšić, i naveo da je kvalitet vode jedan od ključnih problema, jer je u 100 gradova, opština i sela u Vojvodini u vodi za piće zabeležena veća količina arsena nego što je dozvoljeno.

Pročitajte još - Trivan: Zaštita životne sredine prioritetno društveno pitanje

PALIĆ

Iz pokrajinskog budžeta, rekao je Vladimir Galić, izdvojeno je ove godine 250 miliona dinara kako bi se na Paliću napravili adekvatni bazeni. Taj deo Bačke bi se unapredio i privukao bi još veći broj turista.

DOMOVI ZDRAVLjA

USVOJENA je i odluka o prenošenju ovlašćenja u oblasti zdravstva na Pokrajinu. Reč je o 44 doma zdravlja i tri zavoda koji se nalaze u Vojvodini.