SAJAM "Drugi grad humanosti" u organizaciji Udruženja "Čepom do osmeha" održan je minulog vikenda na platou kupališta Štrand u Novom Sadu.

Tom prilikom članovi desetak udruženja predstavili su posetiocima svoje radove, a oni koji su odlučili da kupe neki od njihovih proizvoda, pružili su priliku osobama sa smetnjama u razvoju da podstaknu svoju proizvodnju. Cilj organizatora sajma je da se udruženja, staratelji i deca sa smetnjama u razvoju i osobe s invaliditetom - međusobno povežu.

O tome je okupljenima govorio i Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić rekavši da je Pokrajinska vlada izdvojila više od 40 miliona dinara za organizacije poput Udruženja "Čepom do osmeha" sa idejom da deo svoje solidarnosti pokloni onima kojima je to najpotrebnije.

Član gradskog veća za privredu Milorad Radojević podsetio je da Grad drugu godinu zaredom podržava Sajam, jer udruženja koja učestvuju dokazuju da je moguće baviti se nekim poslom, a da se u isto vreme rešavaju širi društveni problemi.

Pročitajte još: Nastavlja lečenje: Hrabriša sve bliži pobedi

- Grad ulaže napor da kroz svoje programe reši problem nezaposlenosti teže zaposlivih kategorija stanovništva, a ove godine kroz konkurs za javne radove zaposlili smo 71 osobu kod 29 poslodavaca. Za tu namenu izdvojeno je 21,5 miliona dinara - rekao je Radojević.

Predsednica Udruženja "Čepom do osmeha" Vanja Petković zaključila je da su se volonteri raznih udruženja okupili s jednim zadatkom, a to je humanost. Ona je dodala da, ako se svi ujedine, mogu se postići mnogo bolji razultati u svim aspektima života.

Sva udruženja - učesnici Sajma, imali su na centralnom platou Štranda svoj štand na kojem su se predstavili. Oni su uporedo imali priliku i da nauče kako da razvijaju i plasiraju svoj proizvod na tržište i kako da osnuju svoje preduzeće.

PO STARIM RECEPTIMA

NA Sajmu su Dragana Ć. i njena kćerka Jovana koja ima invaliditet izložile kolače koje prave po receptima svojih baka i prabaka. Jovana je pre nekoliko godina završila obrazovanje u ŠOSO "Milan Petrović," a potom su se majka i kćerka opredelile za pravljenje kolača videvši u tome priliku da iskažu kreativnost, ali i da nešto zarade prodajom svojih proizvoda.