Štafeta iz mini-Jugoslavije

Z. RAJIĆ

ponedeljak, 27. 05. 2019. u 07:20

Штафета из мини-Југославије

Četvrti put slave svoj praznik

Na izletištu Potok kod Crvenke tradicionalno proslavljen 25. maj Dan mladosti. Simbol bivše "Juge" stigao iz Šestog ogranka u Bačkom Gračacu

NA izletištu Potok kod Crvenke u subotu, 25. maja, vijorila se zastava nekadašnje SFRJ i orile su se revolucionarne i rodoljubive pesme, posvećene Narodnooslobodilačkoj borbi, Titu i zemlji koju je činilo šest republika i dve pokrajine. Jedanaesti put zaredom jugonostalgičari iz kulske i okolnih opština, uz podršku Turističkog udruženja Crvenke, proslavili su na Potoku Dan mladosti.

Kao i u bivšoj velikoj državi, nošena je Štafeta mladosti, koja je četvrti put stigla iz Šestog ogranka Četvrte mini-Jugoslavije u Bačkom Gračacu. Štafetu Vojislavu Jokiću, predsedniku Organizacionog odbora proslave Dana mladosti i komandantu Vrhovnog štaba, formiranog na Potoku, predao je Dane Poznić, osnivač ogranka mini-Jugoslavije u Bačkom Gračacu, selu kolonista iz Like. Nosioci štafete, sa ličkim kapama na glavi, stigli su na Potok crvenim "stojadinom", okićenim zastavom s petokrakom.

- Predajem ovu štafetu sa željom da širimo bratstvo i jedinstvo i setimo se zemlje u kojoj smo bili drugovi i drugarice, a živeli kao gospoda - rekao je Poznić, dok se sa razglasa razlegalo "Druže Tito, mi ti se kunemo". Pre toga su emocije budili sarajevski "Ambasadori" pesmom "Zemljo moja", a posle predaje štafete odjeknulo je "Po šumama i gorama naše zemlje ponosne".

Jokić je kazao da je Titovo vreme bilo mnogo lepše nego današnje, i za mlade i za stare.

- Imali smo besplatno zdravstvo i školstvo, dobijali smo posao i imali osmočasovno radno vreme. Poštovala se radnička klasa. Ovo danas je izrabljivanje, rad praktično bez radnog vremena i sa minimalcima - rekao je Jokić.

Pročitajte još: Odani „voljenom maršalu“ Titu

Poznić je istakao da proslava Dana mladosti u današnje vreme nije žal za mladošću, nego za državom u kojoj se "nije stizalo da se svečano otvori sve što se gradilo".

- Bili bismo najsrećniji da mladi danas žive kao mi tada. Oni sada nisu ni svesni kako im mladost prolazi - kazao je Poznić.

U okviru proslave Dana mladosti, na Potoku je promovisana knjiga o Če Gevari "Smrt ne postoji" novinara Đuke Juliusa (1925-1991), koji je lično poznavao slavnog revolucionara. Knjigu je reizdala izdavačka kuća "Panonske niti" Zdravka Šćepanovića iz Kruščića.

- Obeležavanje Dana mladosti nije samo nostalgična tvorevina, nego preka potreba da se čuje glas ljudi koji se ovde nisu skupili zato što je dobro, nego zato što nije, i to ne samo kod nas, nego u čitavom svetu. A ne treba se predavati, što je i Če Gevarina misao - poručio je Šćepanović.

VOJNIČKI PASULj

DAN mladosti na Potoku proslavljen je i sportsko-zabavnim igrama dece i Streličarskog kluba "Target", kao i memorijalom "Ante Maras Maki" - takmičenjem u kuvanju ribljeg paprikaša. Svi posetioci su posluženi besplatnim vojničkim pasuljem, a zabavljali su ih "Rudikini tamburaši" iz Kule i "legenda Krajine" Brane Paić.

Komentari (4)

Анти Антифа

27.05.2019. 07:49

Примиш их,а Личани величају Хрвата,кроатокомунисту

Yuga

27.05.2019. 11:23

@Анти Антифа - Sedi dole 1. do kraja života! neznalico. To su potomci čuvene" 6-te ličke divizije Nikola Tesla" na čelu sa herojem generala Đoko Jovanić ...Nisi ti neznalico nikog primio. Da si trezan bio slušao bi o brastvu i jedinstvu.

Kazo

27.05.2019. 11:39

Pih , kakva je to država , ni starleta ni silikona ni zadruga , farmi ...