POŽAREVAC – Požarevac je već godinama premrežen grafitima, koji se nalaze na skoro svim stambenim i poslovnim zgradama, na garažama, ogradama i kontejnerima. I pored toga što ih ima svuda, pa i na lokacijama pokrivenim nadzornim kamerama, niko do sada zbog njih nije kažnjen niti je bilo kome naloženo da ih obriše ili prekreči.

Mesecima se ne uklanja čak ni rasistički grafit na zgradi „Mala lamela“ u Svetosavskoj ulici, kojim se vređaju pripadnici Roma, uz nacrtani kukasti krst.

Pročitajte još: Umetnici za lepšu Zabelu

Za razliku od ovog i mnoštva drugih, neke grafite bilo bi šteta ukloniti. Među njima je i jedan ispisan na ogradi razrušenog „Bambi parka“, koji glasi „Nasmejao si me za tri života“, što predstavlja najveći kompliment koji predstavnik muške populacije može da dobije od pripadnice lepšeg pola.

Grafit u Suvoborskoj ulici - Foto: D. Novković

Na zidu ruinirane kuće u Suvoborskoj ulici, na koju se nailazi kada se iz Kosovske ide prečicom ka Ulici Čede Vasovića, ispisan je grafit „Umem da se borim za ono što želim na svoj način“. Zvuči kao motivaciona poruka samome sebi ili kao odbrana pred kritikama okruženja. Ukoliko bi se i pokrenula akcija brisanja grafita u Požarevcu, bila bi šteta da se ova dva uklone, jer oni ne ruže sliku grada, već je oplemenjuju.


Rasistički grafit u Svetosavskoj ulici - Foto: D. Novković