MEĐUNARODNI dan nestale dece obeležen je u subotu na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu okupljanjem majki koje veruju da su njihove bebe pre više decenija otete iz porodilišta. Podatak o 81 prijavi roditelja podnetoj Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu zbog sumnje u nestanke novorođenčadi, probudile su nadu porodicama da ujedinjeni mogu, konačno, doći do istine.

- Videli ste vest koju su objavile "Večernje novosti": Kruševac je grad koji trenutno ima najveći broj prijava, tužilaštva postupaju, a policija će zajedno sa roditeljima i srodnicima prikupljati sve činjenice i okolnosti - izneo je Radiša Pavlović, član komisije Vlade Srbije za istraživanje slučajeva nestalih beba. - Država je sada odlučna da napravi diskontinuitet sa službama bezbednosti koje su činile ove zločine po bolnicama i drugim institucijama.

Pavlović navodi da tužilaštva iz šest gradova (Kruševac, Kraljevo, Kragujevac, Leskovac, Požarevac, Niš) postupaju na osnovu 165 prijava. Među roditeljima koji sumnjaju je Dušica Lazić (64). Porodila se, treći put, 21. aprila, 1987.

- Dva dana sam dojila dete, da bih sa terase u dva ujutro videla žuti "mercedes" nemačkih registracija, koji je došao, uzeo jednu bebu od doktorke, a ja sam čula čoveka kako kaže da joj to nikad neće zaboraviti - tvrdi Dušica. - Ujutro u 7.30 doktor me obaveštava da je moja beba umrla sinoć u 20.40, a ja sam je u ponoć dojila! Posle 31 godinu isplivala su dokumenta sa prepravljenim datumima.

PROČITAJTE JOŠ - MILANKA NE VERUJE DA JOJ JE BEBA UMRLA: Rodila sam zdravog dečaka, oteli su ga na rođenju


Dragica Perić (69) nakon rođenja bebe 3. februara 1974. godine nikada više nije ostala trudna:

- Lekari su mi rekli da je beba preminula posle osam dana i da je bolje što je tako. Rekli su da bi "ostala degenerik" i da je "dete napravljeno od lošeg materijala". Nisu mi dali da je sahranim. Posle 2002. došla sam do dokumentacije, sa pogrešnim podacima i prepravkama.

Dragica Perić, Dušica Lazić i Ljiljana Milovanović

Da se priključi obeležavanju Međunarodnog dana nestale dece, iz daleke Kanade došla je Ljiljana Milovanović (66), koja traga za istinom o devojčici koju je u kruševačkom porodilištu donela na svet 3. marta 1975. godine.

PROPUSTI

KARDINALNI propusti u protokolima, prazne rubrike za ime porodilja, odudaranja identifikacionih podataka o roditeljima i bebama, naknadne izmene u izvodima matičnih knjiga i spisa... samo su deo nepravilnosti koje su uzrok sumnji u čestit rad nadležnih institucija.