Od Đoke Amerikanca do odbegle Borke

Branko Puzović

26. 05. 2019. u 07:40

Од Ђоке Американца до одбегле Борке

Foto B. Puzović

Kako se oglašavalo i reklamiralo u staroj valjevskoj štampi. Izložba studenata Visoke poslovne škole VIPOS

"Čika Đoka Amerikanac po deseti put zasukaće rukave u svojoj 82. godini da dokaže i pokaže mlađim kako se vodi čisto i tačno pekarski i poslastičarski zanat. Za volju mojih bivših mušterija počinjem ponovo rad 2. novembra o. g. Molim moje poštovane i bivše mušterije da me izvole i dalje posećivati. S odličnim poštovanjem, Čika Đoka".

Ovako glasi jedna od mnoštva reklama predstavljenih na izložbi "Oglašavanje u staroj valjevskoj štampi", koju su priredili studenti master studija predmeta Poslovna komunikacija, povodom 40 godina postojanja i rada Visoke poslovne škole strukovnih studija VIPOS u gradu na Kolubari. Prikazani su oglasi i reklame iz prvih valjevskih novina - "Glasonoše", kog je 1885. godine pokrenuo čika Ljuba Nenadović, "Glasa Valjeva", "Naše reči", "Valjevskog glasa", te drugih, koje su izlazile do Drugog svetskog rata.

- U trećoj deceniji prošlog veka, primećuje se da oglašavanje počinje da liči na današnje, očigledno su tadašnji valjevski trgovci, lekari, apotekari, zubari, hotelijeri, poslastičari, razne zanatlije imali dosta smisla za ono što mi danas smatramo savremenim dostignućima marketinga - kaže dr Biljana Rabasović, profesor predmeta iz oblasti marketinga na VIPOS-u. - Iz reklama se vidi da je u to vreme u Valjevu cvetao privredni i kulturni život, uz reklame za hotele, bankarske kredite za miraze za žensku i školovanje za mušku decu, ali ima i brojnih oglasa lične prirode.

TAKO, u "Valjevskom glasu", 16. maja 1937. godine, objavljen je oglas Dragomira I. Ćirkovića, državnog lugara: "Moja zakonita žena Borka, napustila me je pre nekoliko dana bez moga odobrenja. O ovome izveštavam sve, a naročito gde bi se pojavila za kredit, da joj se nedaje, jer ja ga neću priznati, niti ću za nju plaćati, koje je i dosada uzimala bez moga odobrenja i bez mog potpisa". Izvesni Hajm S. Nahmijas upozorio je: "Sve svoje dužnike opominjem da mi dugujuću sumu najdalje do 15. ovog meseca plate. U protivnom, upotrebiću druga sredstva".

Pročitajte još: Veliki rat u "malim novinama"

- Bilo je zamišljeno da ovo bude samo studentski projekat i naša vežba u okviru predmeta Poslovna komunikacija, ali se s vremenom rodila ideja da sve podelimo s javnošću - kažu studenti, autori izložbe. - Projekat se malo odužio, ali pretraga stare valjevske štampe i čitanje tadašnjih reklama i oglasa prilično nam je pomoglo da više naučimo. Iznenađuje broj reklama i oglasa u valjevskim novinama krajem 19. i u prve tri decenije prošlog veka. Od četiri strane novina, na primer, jedna je obavezno bila oglasna.

"Pijan sam bio dokle god Franklovo sredstvo protiv pijanstva nisam upotrebio! Žena mi ga je sunula u rakiju i kako to sredstvo nema nikakav ukus i miris to sam u neznanju popio to sredstvo. Danas već sa gnušanjem okrećem glavu svakom žestokom piću. Ovo čudotvorno sredstvo preporučujem svakom prijatelju. Pijanstvo vodi u zločin i bedu. K. M., mesar. Ovo sredstvo može se dobiti uz držanje u tajnosti jedino u apoteci" - glasi jedna od reklama.


- KRAJEM 19. veka u oglasima se opominju dužnici, pozivaju gosti na krsnu slavu, ili se moli za izvinjenje zbog bolesti domaćina ili drugih loših prilika, nude dućani, magaze, mehane, kvartiri, potražuju kalfe, pisari, nude razni proizvodi, poput fine tucane kafe, duvana - navode studenti. - Od 1928. godine, do pred Drugi svetski rat, oglasi svedoče o živoj privrednoj aktivnosti. Pored reklama za prodaju domaćih i stranih mašina i proizvoda, brojne su i o otkupu kože, pšenice, građe, kukuruza, pečuraka, šljiva rukom branih "pazeći da im se plava boja ne skida"... Kako se bližio rat, u štampi se uočava slabljenje privredne aktivnosti, a jačao je politički marketing.

Pročitajte još: Traga za prvim brojevima novina

"Valjevski glasonoša" u martu i aprilu 1885. godine, objavio je prepirku dvojice prijatelja: "Rajku Đorđeviću, ovdašnjem kasapinu: Rajko! Ti si više puta ovde u varoši pred ljudima govorio da ja tebi imam dužan 120 dukata, našto i dokaz imam da si govorio. Zato te Rajko ovim putem pozivam da od prvog oglasa ovoga pa za 15 dana kod nadležnog suda tražiš i dokažeš da ti ja gornju sumu od 120 dukata dugujem. U protivnom ja ću te za klevetu tužiti sudu. Dragutin Đurić, zemljoradnik iz Kotešice".

STROGI NAČELNIK

U "Glasu Valjeva", 7. septembra 1930. godine, objavljena je naredba načelnika Sreza valjevskog: "Zabranjuje se šetačima skupljanje u grupe i stajanje na korzou u Ulici Karađorđevoj od narodne gostionice do Oficirskog doma. Najoštrije se zabranjuje podmetanje noge drugome, sprečavanje šetača na ma koji način, i dobacivanje neuljudnih i nedozvoljenih reči. Ujedno se ovim upozoruju i roditelji da obrate više pažnje na svoju decu koju na korzo šalju. Da li se po ovoj naredbi postupa, kontrolisaće se preko policiskih organa i svako ko se o ovu naredbu ogreši biće kažnjen".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije