REHABILITACIJA ZAVISNIKA OD DROGE: Narkomane leče radom i molitvom

Z. RAJIĆ

petak, 24. 05. 2019. u 11:41

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ЗАВИСНИКА ОД ДРОГЕ: Наркомане лече радом и молитвом

Mladići aktivno učestvuju u sređivanju zgrade, Foto "Zemlja živih"

U Odžacima predstavljena terapijska zajednica Srpske Pravoslavne Crkve za rehabilitaciju zavisnika od droge. Zavisnici imaju na raspolaganju šest kuća-salaša, a mogu da se bave raznim delatnostima

KAD neko postane narkoman, to je vidljiv znak da on nema samo psihološki, nego i duhovni problem. Narkomanija otkriva neutoljivu žeđ za smislom i ljubavlju. Jedino Bog može da zadovolji ovu potrebu.

To je rečeno u OŠ "Branko Radičević", u Odžacima, na predstavljanju Centra za psihosocijalnu rehabilitaciju i resocijalizaciju obolelih od bolesti zavisnosti "Zemlja živih", osnovanog pri manastiru Kovilj. Centar "Zemlja živih", koji čini šest kuća-salaša u Vojvodini, Odžačanima je predstavio duhovnik ove zajednice, protojerej Branko Ćurčin. Predavanje je organizovala uprava parohije SPC u Odžacima, u okviru Svetosavskih dana, kojima je tokom maja obeležena hramovna slava Spaljivanje moštiju Svetog Save i osam vekova samostalnosti srpske crkve.

Droga je i u opštini Odžaci uzela velikog maha među mladima. Otac Branko rekao je da je boravak u terapijskoj zajednici "Zemlja živih" besplatan, a u rehabilitaciji učestvuju i porodice štićenika.

- Važno je reći da svako mora da zasluži članstvo u našoj zajednici i da se sam izbori za sebe. Dolazak u zajednicu je dobrovoljan, a oni koji odustanu ne mogu više da se vrate. Svi koji žele da pristupe moraju da prođu nekoliko sastanaka, na kojima se upoznaju sa načinom života u zajednici. Potom proveravaju svoju volju na takozvanim radnim danima, koji traju od jutra do večeri, i ako to izdrže, zajednica ih prima u bratstvo - predočio je otac Branko.

PROČITAJTE JOŠ - DOJČE VELE O NARKOMANIJI U SRBIJI: Umiru deca, droga kao na trafici

Lečenje u "Zemlji živih" se sprovodi molitvom, radom, umetničkim stvaralaštvom (ikonopisanjem, rezbarijom, pozorištem), prijateljstvom, istinom i odricanjem. U bratstvima nema alkohola, duvana, pa ni televizije. Pre dolaska u zajednicu zavisnici moraju da obave detoksikaciju u nekoj od zdravstvenih ustanova. O njihovom zdravlju u "Zemlji živih" brinu lekari opšte prakse, psiholozi, defektolozi, psihijatri, urolozi i kardiolozi.

Rehabilitacija u bratstvu traje od jedne do tri godine. Svoja iskustva Odžačanima je preneo štićenik "Zemlje živih", 39-godišnji Josip Todorović iz Šapca.

- Počne se verovanjem da će se droga probati samo jednom, a onda se upadne u njene kandže. Boravak u "Zemlji živih" je jedina šansa da se vratimo veri i tradiciji, što smo izgubili kad smo postali zavisnici - poručio je Josip.

HRIŠĆANSTVO

- JEDINI pravi lek je hrišćanski život, koji daje istinski odgovor na ljudski nemir, usamljenost i osećaj praznine, što su razlozi zbog kojih mladi posežu za drogom kao pogubnim surogatom - rekao je otac Branko.

NADA ZA RODITELjE

POSTOJANjE "Zemlje živih" je nada za sve roditelje čija deca konzumiraju drogu, iako mnogi odbijaju da se s tim suoče, rekla je, za "Novosti", majka jednog od mladih Odžačana, koji ne krije da već dugo koristi marihuanu.

- Kad zapadne u krizu, govori da samo Bog može da ga spase, ali zasad još nema jaku volju da prihvati život kakav nudi "Zemlja živih" - rekla je ova majka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije