PREDSTAVNICI Unije sindikata prosvetnih radnika i Gimnazije u Kruševcu u utorak nisu postigli dogovor sa Ministarstvom prosvete od kojeg su očekivali izmenu Odluke o ukidanju filološkog odeljenja u predstojećoj školskoj godini, pa je za sredu u školi najavljena konferencija za medije.

U utorak je, za vreme prvog školskog časa u poslepodnevnoj smeni - umesto nastave - održan štrajk.

- To nije samo pitanje profesora koji rade, već svih radnika naše škole i sve dece u ovom gradu - kaže profesor Jelena Vujičić. - S obzirom na to da saopštenje Ministarstva vrvi od netačnih informacija, skloni smo da poverujemo u to kako je ova nevesela situacija nastala kao proizvod nerazumevanja. Inače, još nije kasno za organizovanje prijemnog ispita, tim pre što se sa decom intenzivno radilo još od februara.

PROČITAJTE JOŠ - Uče u jednoj, nadaju se drugoj školi

Podsetimo, odluka Ministarstva prosvete da ne odobri upis u specijalno odeljenje - uz obrazloženje da nema dovoljno zainteresovane dece - izazvala je revolt u školi čiji su đaci tokom proteklih šest godina osvojili 65 nagrada na republičkim takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, te engleskog, latinskog, italijanskog i francuskog jezika. Kažu, maturanti jedinog odeljenja ove vrste u Rasinskom okrugu su bez problema upisivali renomirane univerzitete po Evropi i svetu.

Država se poziva i na brojke: lane je u filološko odeljenje upisano samo 17 učenika, a ove se za pripremnu nastavu prijavilo samo desetoro. Da bi odeljenje uopšte bilo formirano, kažu, potrebno je najmanje 15 učenika, a problem su i grupe za izučavanje drugog jezika jer se za nemački opredelilo osmoro đaka, za italijanski sedmoro, a za francuski samo dvoje... U Ministarstvu prosvete naglašavaju i to da odeljenje može biti formirano i dogodine, ako se stvore uslovi, te da talenti iz Kruševca mogu da uče i u nekim drugim gradovima. Istovremeno, Gimnazija je dobila dodatno odeljenje društveno-jezičkog smera.

- S obzirom na to da je 30 učenika poslalo zahtev ministru prosvete, tražeći da im odobri polaganje prijemnog ispita za filološko odeljenje, znači da je toliko njih i zainteresovano za upis - kaže direktor Biljana Dačić. - Naravno, presudan je rezultat na prijemnom ispitu, a ne treba suditi ni po broju prijavljenih za pripremnu nastavu jer ona nije obavezna.