U SOMBORU je u okviru tradicionalne akcije "Mesec čistoće", koja je trajala 25 radnih dana, prikupljeno i na gradsku deponiju transportovano rekordnih 9.160 kubika kabastog otpada. Inače, akcija je počela u naseljima Bukovac i Centrala, prošla je kroz 304 gradske ulice i završila se u naselju Goge.

Građani su iskoristili priliku da se reše suvišnih stvari iz svojih kuća, građevinskog i baštenskog otpada. Oko 12 komunalnih vozila i radnih mašina svakodnevno je bilo angažovano na odvoženju gomilica otpada. Pored vozača, još je 14 radnika svakodnevno pomagalo prilikom utovara. Grad je za ove radove izdvojio 17 miliona dinara

Prema rečima Duška Sekulića, v. d. direktora JKP "Čistoća", akcija prikupljanja otpada nije se odvijala u najboljem smeru, što zbog nesavesnih građana, ali i propusta radnika ovog preduzeća.

PROČITAJTE JOŠ - Novosađani lako navikli na red

On dodaje da je bilo slučajeva gde su građani i po mesec dana unapred iznosili smeće, te da je to komunalcima stvaralo probleme i naružilo sliku grada. Problem je bio i što je smeće odlagano na površinama koje za to nisu bile predviđene, u atmosferske kanale, uz bankine ili saobraćajnice, što je u pojedinim ulicama ometalo saobraćaj, veli Sekulić.

Komunalci su uočili da sve veći broj građana uoči akcije "Mesec čistoće" ruši stare šupe, svinjce ili neke druge objekte u svom domaćinstvu i na elegantan način rešava se tog materijala o trošku komunalnog preduzeća. Da bi se to ubuduće izbeglo, razmotriće se ideja o limitiranju otpada po domaćinstvu.

CELO LETO

- POSLEDNjE nedelje maja počinje "Mesec čistoće" u 15 sela. Akcija će trajati tokom celog leta, a u dogovoru sa sekretarima MZ, u svakom selu biće dostavljen veći broj kontejnera - kaže Duško Sekulić, direktor "Čistoće".