STOČARI sa Peštera i čačanski poljoprivredni inženjeri udruženim snagama osnivaju zadrugu u gradu na Moravi!

Cilj je da se u Čačku otvori izvozna klanica za goveda i ovce, koja će biti opremljena po najsavremenijim standardima, a robu će plasirati na sva tržišta, sa posebnim akcentom na arapsko područje i države EU - pod nazivom "Stočar produkt - Čačak".

- Ovde je nekada bio centar stočarske proizvodnje, pa nameravamo da ponovo, računajući na farmere od Šapca do Kruševca i od Kragujevca do Drine, godišnje odgajimo i kupcima isporučimo 15.000 goveda i 2.500 ovaca - kaže Radič Nešković koji je sada jedan od inicijatora ovog poslovnog poduhvata, a sedamdesetih godina prošlog veka je osnovao čuvenu čačansku firmu "Stočara".

PROČITAJTE JOŠ - U Priboju obnavljaju zadrugarstvo

Danas je Nešković i predsednik zadruge "Stočar - Čačak 2017", a za uspostavljanje finansijske i razvojne službe koja bi stimulisala napredak zadrugarstva, te za formiranje izvoznog sektora očekuje pomoć i podršku ne samo lokalne samouprave u Čačku, već i Ministarstva za regionalni razvoj.

- Složena zadruga koju upravo osnivamo bi od početka objedinila kooperante koji za klanje i izvoz gaje 4.000 junadi godišnje, tu je i matična farma bivšeg "Stočara" u Mrčajevcima, sa kapacitetom od 2.500 tovljenika, dok naši prijatelji sa Peštera imaju u tovu oko 2.500 ovaca - precizira Nešković i najavljuje da će sedište buduće klanice biti na području Čačka, o čemu je već razgovarano...

DOGOVOR SASTANKU Inicijativnog odbora u Čačku su prisustvovali brojni ovdašnji poljoprivredni stručnjaci, članovi stočarskih zadruga iz Tutina, kao i zemljoradničke zadruge iz Prijevora, a nije izostao ni potpredsednik Gradskog odbora PUPS Ilo Mihajlovski.

Osnivanjem stočarske zadruge u gradu na Moravi i izgradnjom klanice, uspostavila bi se održiva kooperativna stočarska proizvodnja na području Kraljeva, Čačka, Lučana, Ivanjice, Požege, Gornjeg Milanovca, Ljiga, Knića, Kragujevca, Tutina, Sjenice, Novog Pazara, Užica i Prijepolja. To podrazumeva i aktiviranje farmi koje danas nisu iskorišćene. Jer, pre tri decenije je već pominjani "Stočar" - zajedno sa kooperantima iz ovog kraja - gajio 10.000 goveda u turnusu i isporučivao ih kupcima iz Grčke, Italije i arapskog sveta, za 15 miliona dolara godišnje.

Član Skupštine Zadružnog saveza Srbije Saša Stevanović podseća i na to da je matična farma u Mrčajevcima - sa 2.500 tovljenika i još 70 uzgajališta po selima u kojima ima od 50 do 150 grla - 1989. bila najveći izvoznik žive stoke iz SFRJ.