KRALjEVO – Na petogodišnjicu majskih poplava koje su zadesile Srbiju 2014. godine, U Kraljevu je juče održana treća po redu, tradicionalna akcija „102 kao 1“ koja za cilj ima aktiviranje stanovništva, volontera, institucija, udruženja i svih ljudi dobre volje da tokom jednog dana zajednički rade na unapređenju životne sredine i smanjenju rizika od potencijalnih katastrofa.

- Ideja je da u jednom danu građani uz podršku civilnog i privatnog sektora udruženim snagama unaprede stanje životne sredine – kaže Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave. – Ovo je ujedno i vežba aktiviranja lokalnog stanovništva u slučaju kriznih situcija i elementarnih nepogoda.

Pročitajte još: Bager "Lala" vredniji nego ikad

Ova akcija istovremeno je sprovedena u 18 gradova i opština sliva Zapadne Morave. Uz podršku Stalne konferencije gradova i opština, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, UNDP i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, volonteri iz takozvane civilne zaštite, brojnih kraljevačkih ekoloških i drugih udruženja i ovdašnjih škola juče su čistili korita i priobalja reka.

- Nakon poplava 2014. godine, gradovi i opštine na slivovima Zapadne Morave i Kolubare su prvi shvatili neophodnost udruživanja shodno rizicima od katastrofa i to su sproveli u delo – dodao je Maksimović. - Ovo je i prilika da se dobar kolektivni duh, sloga i međusobna podrška ispolje kroz zajedničku volontersku akciju koja je svakako od velikog značaja za društvenu zajednicu.