POLjOPRIVREDNA škola "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju bila je organizator "Pogačijade", na kojoj su učestvovali učenici iz Požarevca, Vranja, Leskovca, Pirota, Aleksinca, Blaca, Kuršumlije i Niša. Otvarajući ovu đačku manifestaciju, zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, rekao je da je dobro što su učenici mnogih poljoprivrednih škola, na jednom mestu, pokazali mnoštvo ideja i znanja u pravljenju pekarskih proizvoda.


- Prokuplje je poznato po višnji, grožđu i proizvodnji kvalitetnih pića, a nadam se da će biti poznato i po ovoj manifestaciji. Da se u stručnim školama mnogo radi na praktičnom delu nastave, pokazuju izloženi pekarski proizvodi - izjavio je Paunović.

POHVALIO je zamenik gradonačelnika rukovodstvo škole, profesore i učenike što su ovom manifestacijom, na najlepši mogući način promovisali svoj grad i što su pokazali da su mladi i poljoprivredna proizvodnja, a posebno proizvodnja zdrave hrane, budućnost Srbije.


Prokupačka Poljoprivredna škola uspešno je, po drugi put, organizovala "Pogačijadu", za koju direktor škole Nebojša Bjelić kaže da je, osim takmičarskog duha sa srodnim školama iz Srbije, bila prilika i da se đaci završnih osnovnih škola na području Prokuplja upoznaju sa obrazovnim profilima ove srednje škole.

- Već postoji veliko interesovanje za upis - izjavio je Bjelić.


Pročitajte još: Pokazali umeće na "Pogačijadi"


DIREKTOR Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju, koja je bila generalni pokrovitelj "Pogačijade", Dragan Orović kaže da učenici, nakon završene srednje škole, mogu nastaviti svoje školovanje.


- Poljoprivreda je takva grana privrede koja traži stalnu edukaciju i sticanje novih znanja. Da bi se dobila jedna profitabilna proizvodnja, neophodno je primeniti nove tehnologije i nova naučna dostignuća. Upravo zbog toga, neophodno je da učenici završnih razreda srednjih škola nastave svoje školovanje - podvukao je Orović.


LESKOVČANI PO UKUSU ŽIRIJA

Po mišljenju žirija, najbolju pogaču imali su učenici iz Leskovca. Drugo mesto pripalo je đacima iz Kuršumlije, a treće iz Požarevca. Sto su najbolje aranžirali učenici iz Blaca, drugo mesto zauzeli su učenici iz Aleksinca, a treće iz Pirota. Inače, po glasovima posetilaca, najlepšu pogaču imali su učenici iz Požarevca.


Foto: Najuspešniji u pravljenju pogače i članovi žirija - Foto D. Zečević