TRADICIONALNI PLES MATURANATA ODRŽAN ŠIROM SRBIJE: Štraus, pa užičko kolo (FOTO)

E. V. N.

petak, 17. 05. 2019. u 16:28

ТРАДИЦИОНАЛНИ ПЛЕС МАТУРАНАТА ОДРЖАН ШИРОМ СРБИЈЕ: Штраус, па ужичко коло (ФОТО)

Fešta u centru Kraljeva Foto: G. Šljivić

Više hiljada maturanata u 49 gradova naše zemlje u petak je, tačno u podne, zaplesalo čuveni kadril uz zvuke operete "Slepi miš" kompozitora Johana Štrausa

ŠIROM Srbije, više hiljada maturanata u 49 gradova u petak je, tačno u podne, zaplesalo čuveni kadril uz zvuke operete "Slepi miš" kompozitora Johana Štrausa. Učestvujući 19. put u najvećem sinhronizovanom plesu na svetu, đaci su s vršnjacima iz sedam evropskih država simbolično obeležili završetak srednjoškolskog obrazovanja i celom svetu pokazali jednu lepšu, bolju i pozitivniju Srbiju.

Pročitajte još: Prokupački srednjoškolci doneli u grad osam diploma

Uz zvuke Štrausa, više od hiljadu maturanata novosadskih srednjih škola i gimnazija, obučenih u crvene i plave majice, otplesalo je u petak kadril, a na kraju su zaigrali i užičko kolo. Maturanti su dobili nagradna putovanja od sponzora manifestacije, a i ove godine je humanitarni karakter usmeren ka podršci novosadskom udruženju za borbu protiv dijabetesa.

Plesalo se i u Apatinu, Pirotu, Dimitrovgradu, Kikindi, Trsteniku... a u Vršcu je maturski ples oborio sve rekorde. Uprkos kišovitom vremenu, tačno u podne ispred Gradske kuće podno Vršačkog brega plesalo je čak 456 nasmejanih svršenih srednjoškolaca, što je tridesetak više nego lane. Beli kišobrani, koji su deo koreografije, srećom, nisu im služili i kao zaštita od kiše, koja je stala neposredno pred početak parade.

U centru Kikinde zaplesalo je oko 450 učenika. U istom ritmu sa vršnjacima širom Evrope plesali su oni koji završavaju srednju školu, ali i studenti više škole, balerine, folklorici.

Predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak, pozdravila je učesnike: - Želim vam da ostvarite svoje snove, ali da nikada ne zaboravite Kikindu – poručila je Hrnjakova maturantima koji se spremaju na fakultete.


Trstenički maturanti su među najažurnijima u manifestaciji čiji je zaštitni znak – klasični kadril. Kraj Zapadne Moprave, Maturantski ples se održava još od 2007. godine, samo godinu dana nakon što se Kraljevo, kao prvi grad u Srbiji priključio međunarodnom projektu.


Pročitajte još: Kraljevački maturanti za ponos


Oko 1.000 maturanata iz svih devet kraljevačkih srednjih škola i u petak je, 15. put zaredom, na Trgu srpskih ratnika u centru Kraljeva plesalo svoj matuski kadril - popularni valcer "četvorki". Na kraju tradicionalnog, maturskog plesa izvedenog u četiri slike, kraljevački maturanti najpre su zaigrali "Ples jorgovana", zatim i neizbežni moravac, a potom su đuskali uz hitove "Električnog orgazma" i "Galije".

Uz evropske i kraljevačke, za obaranje Ginisovog rekorda u simultanom plesu u petak su plesali i maturanti iz još 15 srpskih gradova i opština - Niša, Jagodine, Zrenjanina, Novog Sada, Pančeva, Zaječara, Negotina, Kruševca, Ćuprije, Vrnjačke Banje, Bajine Bašte, Paraćina, Velikog Gradišta, Gornjeg Milanovca i Gračanice.
Foto: S. Babović

Foto: R. Šegrt