PARAĆINCI USPELI U ODBRANI REKE: Investitor odustaje od gradnje MHE na Grzi?

Z. RAŠIĆ

četvrtak, 16. 05. 2019. u 19:37

ПАРАЋИНЦИ УСПЕЛИ У ОДБРАНИ РЕКЕ: Инвеститор одустаје од градње МХЕ на Грзи?

Zoran Kojadinović (u sredini)

Uz veliku podršku građana i lokalne samouprave, uspeli da pobedom završe ovu ekološku priču

PREDUZETNIK Miloš Matejić iz okoline Topole, koji je prošle godine dobio građevinsku dozvolu za izgradnju MHE na Grzi, kod Paraćina, a zatim je postupak obnovljen, obratio se preko svog punomoćnika Opštini Paraćin sa predlogom za zajednički sastanak, čija bi tema bila eventualni odustanak od izgradnje, uz isplatu naknade štete. Zoran Kojadinović iz Grupe građana "Odbranimo Grzu" smatra da to praktično znači da je bitka za ovu rečicu dobijena, te da su zajednički, uz veliku podršku građana i lokalne samouprave, uspeli da pobedom završe ovu ekološku priču.

- Mi smo imali podršku najmanje 5.000 stanovnika Paraćina, koliko ih je potpisalo peticiju, te veliku logističku podršku Opštine, pa smo uspeli da isključivo kroz institucije, pravnim putem, "bez iskakanja pred mašine", bez ijedne upućene pretnje investitoru, privedemo kraju ovu bitku - kaže Kojadinović, dodajući da se njihova borba sastojala u ukazivanju na greške tokom dobijanja saglasnosti i dozvola za izgradnju MHE, čime su uspeli da kod Opštine obezbede ponavljanje postupka.

Pročitajte još - Paraćinci protiv MHE na Grzi

Kojadinović smatra da će Opština sa investitorom postići dogovor o vansudskom poravnanju i isplatiti troškove koji, po njemu, ne mogu biti veliki, jer radovi nisu ni počeli.

Podsetimo, branitelji Grze su uz pomoć pravnika u svojim redovima uspeli da otkriju da je brana koja na Grzi formira veštačko jezero - a koje je trebalo da bude za MHE vodozahvat, izgrađena bez dokumentacije, da nema građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Investitor je na ovaj način pravnim putem stavljen pred svršen čin, tvrdi Kojadinović. Po njegovom mišljenju, sad predstoji da Opština sa Matejićem potpiše sporazum i da se tako zatvori "priča" o MHE, ali i da lokalna samouprava treba da izmeni urbanističke planove za Grzu, kako bi se onemogućila svaka nova pomisao na gradnju takvih mini-centrala u budućnosti.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije