Surdulica: Neće Knauf u komšiluku

D. RISTIĆ - J. STOJKOVIĆ

15. 05. 2019. u 06:26

Građani drugi put protestovali tražeći čistiji vazduh i zdraviju vodu. Merenja još od 2007. pokazuju veću zagađenost

Сурдулица: Неће Кнауф у комшилуку

Foto D. Milošević

ŽELEĆI da skrenu pažnju javnosti na zabrinjavajuće podatke o zagađenosti u Surdulici, stotinak ljudi je vikend iskoristilo za organizovanje druge po redu protestne šetnje od Sabornog hrama posvećenog Svetom Georgiju, do fabrike "Knauf".

Jedan od organizatora protesta Stanojko Stanisavljević objašnjava da merenja još od 2007. - koje je vanredno nalagalo Ministarstvo ekologije, te redovni monitoring o trošku lokalne samouprave - pokazuju prekoračenja koncentracija amonijaka, fenola, formaldehida i hlorovodonika u vazduhu.

- "Knauf" ne želi da uskladi proizvodnju sa ekološkim pravilima i tako krši zakon - tvrdi Stanisavljević, i napominje da se u fabrici prave nevešti i prihvataju svaki razgovor, iako je dobro poznato da Surduličani traže isključivo preseljenje proizvodnje izvan njihovog atara.

A, u borbi za čist vazduh, prvi korak je bilo potpisivanje peticije sa identičnim zahtevima, koje je podržala i lokalna samouprava. Inicijativa je krenula iz Belog Polja, predgrađa Surdulice, u kojem se i nalazi pomenuta fabrika, jer se tamo najviše osećaju posledice zagađenja. Pored emisije štetnih gasova, ovdašnje ljude zabrinjava i zagađenje reke Vrle, te podzemnih voda u koje dospevaju otpadna kiselina i velika količina jalovine posle proizvodnje.

- Zbog povećanog broja obolelih od raznih vrsta karcinoma, tražimo da se poštuju propisi EU i "Knauf" izmesti iz naše sredine. Jer, Evropa dozvoljava da takva fabrika na jednom mestu može da egzistira najduže deset godina, a kod nas je taj rok već prekoračen - navodi se u peticiji koju je potpisalo oko 6.000 Surduličana, povodom koje je iz fabrike poručeno da je u Belom Polju investirano više od 30 miliona evra, od čega veliki deo na postrojenja za prečišćavanje vazduha i vode.

Saopštavaju i da redovno obavljaju sva merenja, o čemu postoje izveštaji koji se redovno dostavljaju republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine. Pritom, navode, tehnologija i postrojenja u Surdulici se ne razlikuju od onih u drugim fabrikama "Knauf" grupe od kojih je većina u zemljama EU, čak je ovdašnja među najboljima u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Pošteno

15.05.2019. 07:04

Od kad je Knauf kancerogen pa svi mi što radimo sa tim materijalnom bi trebali biti bolesni a koliko znam to je jedan od najzdravihih materijala koji se koristi u celom svetu i šta je sa radnicima u toj fabrici jesu živi

Treba da prođe

15.05.2019. 12:04

@Pošteno - najmanje 25 godina, da se vide efekti... Tada će vam već biti kasno. Obolećete od kancera u viskom procentu...

Udahni duboko

15.05.2019. 12:21

@Pošteno - Gosp. ovde se radi o proizvodnji mineralne vune i ta proizvodnja je veoma opasna jer se za istu koriste najopasnije materije koje se ne koriste nigde u svetu. Kbauf table sa kojima vi radite su apsolutno bezbedne i nemaju nikakve veze sa ovom fabrikom osim istog imena.

Радијус

15.05.2019. 11:52

Неколико радника је преминуло од најстрашнијих облика карцинома. Ови што су остали, за њих се само може рећи да су још увек живи.

Pera Mitic

15.05.2019. 12:40

Ovo je fabrika od koje su svi pobegli i niko je ne zeli. Najotrovnija vrsta proizvodnje u svetu, Surdulica je konntaminirana za narednih 100 godina.

Fredi

15.05.2019. 12:42

Nek dostavi Knauf dozvolu za rad najpre, koliko sam ja obavesten, oni dozvolu nemaju, jer niko nije lud da je izda obzirom da ne ispunjavaju vecinu uslova za rad takve vrste fabrike, oni su zahtev podneli, ali iz je zahtev jos uvek u obradi, vec punih 11 godina, sramota!!!