ŽELEĆI da skrenu pažnju javnosti na zabrinjavajuće podatke o zagađenosti u Surdulici, stotinak ljudi je vikend iskoristilo za organizovanje druge po redu protestne šetnje od Sabornog hrama posvećenog Svetom Georgiju, do fabrike "Knauf".

Jedan od organizatora protesta Stanojko Stanisavljević objašnjava da merenja još od 2007. - koje je vanredno nalagalo Ministarstvo ekologije, te redovni monitoring o trošku lokalne samouprave - pokazuju prekoračenja koncentracija amonijaka, fenola, formaldehida i hlorovodonika u vazduhu.

- "Knauf" ne želi da uskladi proizvodnju sa ekološkim pravilima i tako krši zakon - tvrdi Stanisavljević, i napominje da se u fabrici prave nevešti i prihvataju svaki razgovor, iako je dobro poznato da Surduličani traže isključivo preseljenje proizvodnje izvan njihovog atara.

A, u borbi za čist vazduh, prvi korak je bilo potpisivanje peticije sa identičnim zahtevima, koje je podržala i lokalna samouprava. Inicijativa je krenula iz Belog Polja, predgrađa Surdulice, u kojem se i nalazi pomenuta fabrika, jer se tamo najviše osećaju posledice zagađenja. Pored emisije štetnih gasova, ovdašnje ljude zabrinjava i zagađenje reke Vrle, te podzemnih voda u koje dospevaju otpadna kiselina i velika količina jalovine posle proizvodnje.

PROČITAJTE JOŠ - Meštani Surdulice peticijom protiv opasne fabrike "Knauf"

- Zbog povećanog broja obolelih od raznih vrsta karcinoma, tražimo da se poštuju propisi EU i "Knauf" izmesti iz naše sredine. Jer, Evropa dozvoljava da takva fabrika na jednom mestu može da egzistira najduže deset godina, a kod nas je taj rok već prekoračen - navodi se u peticiji koju je potpisalo oko 6.000 Surduličana, povodom koje je iz fabrike poručeno da je u Belom Polju investirano više od 30 miliona evra, od čega veliki deo na postrojenja za prečišćavanje vazduha i vode.

Saopštavaju i da redovno obavljaju sva merenja, o čemu postoje izveštaji koji se redovno dostavljaju republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine. Pritom, navode, tehnologija i postrojenja u Surdulici se ne razlikuju od onih u drugim fabrikama "Knauf" grupe od kojih je većina u zemljama EU, čak je ovdašnja među najboljima u Evropi.