Svakom borcu po jedna ulica ili glavni trg

Z. RAJIĆ

utorak, 14. 05. 2019. u 18:20

Сваком борцу по једна улица или главни трг

Ploča sa imenima stradalih momaka

Žitelji Sivca traže da mladići koji su poginuli od 1991. do 1999. dobiju spomenik. Savet MZ smatra da je od pojedinačnih tabli primerenije zajedničko obeležje

ŽITELjI Sivca potpisuju peticiju da osmorica mladića iz ovog sela u opštini Kula koji su poginuli u ratnim dejstvima od 1991. do 1999. godine dobiju ulične table. Predlog je da njihova imena ponesu ulice u kojima su stanovali. Inicijativa je potekla od drugara i komšija jednog od stradalih momaka iz sadašnje Tršove ulice, a trebalo bi da bude uklopljena u Predlog preimenovanja ulica u Sivcu, koji je sačinio Savet MZ.

- Kao što smo mi znali ko je Rifat Burdžović Tršo, tako današnja omladina treba da zna ko je bio Neško Jakšić i za šta se borio. Tršo je bio narodni heroj, koji je poginuo u 29. godini u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB) 1942. godine, a Neško je junak našeg doba, čiji se život ugasio u 21. godini - navode pokretači peticije.

PROČITAJTE JOŠ - RATNE PRIČE SA KOŠARA: Smrt je vrebala u svakom trenutku


Nenad Neško Jakšić je jedan od petorice rezervista koji su 3. aprila 1992. godine, kao pripadnici Teritorijalne odbrane u sastavu oružanih snaga SFRJ, izgubili život u borbama u blizini naselja Torjanci u Baranji. Na tom ratištu poginuli su i Nenad Žeželj i Velimir Vuksanović u 22. godini, Jožef Vajs u 24. i Aleksandar Furtula u 28. godini. Njihova imena uklesana su na ploči, koja je 2010. godine postavljena na Spomeniku palim borcima NOB u centru Sivca. Na ploči su ispisana i imena Jovana Vlaškalića, vojnika JNA, poginulog 1991. u 19. godini u kasarni u Splitu, Branislava Bikickog (34), dobrovoljca stradalog iste godine u Vukovaru, i vodnika prve klase Miroslava Marinkova (28), koji je ostao na večnoj straži 1999. na Kosmetu.

Goran Vlahović, član Saveta MZ i nastavnik istorije u sivačkoj OŠ "20. oktobar", smatra da poginuli mladići zaslužuju najveću počast, ali da je primerenije da dobiju zajedničko obeležje umesto pojedinačnih ulica.

PROČITAJTE JOŠ - Prva ulica Spomenka Gostića

- Predlog Saveta MZ je da centar Sivca bude nazvan Trg palih boraca od 1991. do 1999. godine. Na zgradi MZ bi bila ploča sa imenima osmorice junaka, godinama njihovog rođenja i godinama i mestima pogibije. Na spomen-tabli bilo bi napisano i da nema veće žrtve nego dati svoj život za otadžbinu - kaže Vlahović.

Prema njegovim rečima, peticija koju potpisuju Sivčani doprineće da se u Skupštini opštine Kula i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave ubrza procedura za usvajanje predloga MZ za imenovanje ulica i seoskog trga.


BEZ TRAGOVA

GLAVNA ulica u Sivcu nosi Titovo ime, a i većina ostalih čuva uspomene na bivšu socijalističku državu. Vlahović ističe da u predlogu preimenovanja ulica u selu nema ni traga podsećanja na komunizam. Novi nazivi ulica bili bi Svetosavska, Cara Dušana, Kneza Lazara, Karađorđeva, Patrijarha Pavla... Ulica Braće Hadžića u selu, u kojoj je živeo poginuli vojnik Vlaškalić, zvala bi se Antifašističkih boraca, čime bi se "pokrio" i partizanski i četnički pokret.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije