Suzana na tragu Dimitrija Čipčića

Rada ŠEGRT

14. 05. 2019. u 12:54

U Kikindi priznanje sa imenom oca poznate glumice uručeno učiteljici iz OŠ "Branko Miljković". Nagradu je prvi put uručila ćerka Vesna i to na dan kada se čuveni Mita rodio

Сузана на трагу Димитрија Чипчића

UČITELJICA OŠ "Branko Miljković" iz Niša Suzana Veljković dobitnica je nagrade za prosvetnu inovaciju "Dimitrije Mita Čipčić" koja joj je u nedelju uručena u Kikindi. Nagrada nosi ime čuvenog kikindskog pedagoga, oca glumice Vesne Čipčić, koji je u Kikindi službovao 24 godine. NJega brojne generacije Kikinđana pamte po savremenim metodama koje je primenjivao u nastavi, zanimljivoj i zabavnoj obradi gradiva i neposrednom i opuštenom pristupu đacima, zbog čega je nagrađivan, ali upamćen i po tome što su mu prosvetne vlasti dozvolile da jedna grupa njegovih đaka za jednu školsku godinu završi dva razreda.

Nagradu je ustanovio Aktiv učitelja kikindske OŠ "Vuk Karadžić" u kojoj je Mita Čipčić radio. Dodeljena je prvi put, na dan njegovog rođenja. Plaketu i umetničku sliku iz njegove zaostavštine uručila je njegova ćerka Vesna Čipčić, koja je rođena u Kikindi.

- Nagrada mi mnogo znači. Ne delim ih na velike i male, jer je svaka za dušu i predstavlja pečat nečijeg rada. Šteta što kolega

Mita i ja nismo živeli u isto vreme, uradili bismo veliki pomak u nastavi - rekla je učiteljica Suzana.

KNJIGA O OCU GLUMICA Vesna Čipčić otkrila je da piše knjigu o svom ocu. U kikindskom Kulturnom centru u nedelju je otvorena i izložba njenih slika "Klovnovi". Do sada je prikazana dva puta u Holandiji, u Mađarskoj i u Novom Sadu, a prvi put u njenom rodnom gradu.

Kako je saopštio univerzitetski profesor pedagogije Želimir Popov, član žirija i bivši učenik Mite Čipčića, učiteljici Veljković priznanje je pripalo za primenu mobilne aplikacije u nastavi, koja predstavlja bojanku o životinjama.

- Aplikacija 4D je bojanka, prilagođena deci mlađeg školskog uzrasta i omogućava im da ožive svoje junake, uče i pamte ono što odgovara njihovim sposobnostima, slušajući informacije i igrajući se. Dodirom na taster, životinja se pokreće i dobijaju se zanimljive informacije o svakoj od njih. Koristeći 4D bojanku, deca kroz igru uče o bojama i slušaju zanimljive činjenice o životinjama u prirodi - objasnio je Popov.

Ideja da OŠ "Vuk Karadžić" ustanovi ovu nagradu potekla je od učiteljice Desanke Ristić.

O učitelju Čipčiću govorili su njegovi nekadašnji đaci, prisećajući se da je voleo umetničku fotografiju, antikvitete, da je sa njima na času gledao na televiziji emisije Branka Kockice, da je u njegovoj učionici svirao i radio kako bi đake naučio da razlikuju rumunsku, mađarsku, srpsku i drugu vrstu muzike i kako je domaći zadatak bio da se za vikend na televiziji obavezno pogleda film za decu.

- Zbog njega sam zavolela brojeve. Množenje trocifrenih sa dvocifrenim brojevima, objašnjavao je nazivajući nule krompirima. U učionici smo imali deo nalik pozornici, gde nas je učio da javno govorimo - prisetila se nastavnica matematike Vesna Kiurski, iz generacije koja je za jednu godinu završila prvi i drugi razred.

Podsećajući na rad svoga oca Vesna Čipčić je, između ostalog, ispričala kako je on na poziv Pedagoškog društva Srbije, 1963. godine, u Beogradu održao predavanje za 300 beogradskih učitelja i prvi put javno predstavio svoju slagaricu kao didaktički materijal. Te godine dobio je i neograničena materijalna sredstva za dalji eksperimentalni rad u oblasti učenja čitanja kroz igru. Tokom 40 godina učiteljevanja objavio je 23 stručna rada. Osnovao je šest pozorišta lutaka u Kikindi, Borovu, Apatinu, Vrdniku, Pločici i marionetsko pozorište lutaka u Beogradu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije