Suzana na tragu Dimitrija Čipčića

Rada ŠEGRT

14. 05. 2019. u 12:54

Сузана на трагу Димитрија Чипчића
U Kikindi priznanje sa imenom oca poznate glumice uručeno učiteljici iz OŠ "Branko Miljković". Nagradu je prvi put uručila ćerka Vesna i to na dan kada se čuveni Mita rodio

UČITELjICA OŠ "Branko Miljković" iz Niša Suzana Veljković dobitnica je nagrade za prosvetnu inovaciju "Dimitrije Mita Čipčić" koja joj je u nedelju uručena u Kikindi. Nagrada nosi ime čuvenog kikindskog pedagoga, oca glumice Vesne Čipčić, koji je u Kikindi službovao 24 godine. Njega brojne generacije Kikinđana pamte po savremenim metodama koje je primenjivao u nastavi, zanimljivoj i zabavnoj obradi gradiva i neposrednom i opuštenom pristupu đacima, zbog čega je nagrađivan, ali upamćen i po tome što su mu prosvetne vlasti dozvolile da jedna grupa njegovih đaka za jednu školsku godinu završi dva razreda.

Nagradu je ustanovio Aktiv učitelja kikindske OŠ "Vuk Karadžić" u kojoj je Mita Čipčić radio. Dodeljena je prvi put, na dan njegovog rođenja. Plaketu i umetničku sliku iz njegove zaostavštine uručila je njegova ćerka Vesna Čipčić, koja je rođena u Kikindi.

PROČITAJTE JOŠ - Seoska učiteljica iz Srbije među 50 najboljih na svetu (VIDEO)

- Nagrada mi mnogo znači. Ne delim ih na velike i male, jer je svaka za dušu i predstavlja pečat nečijeg rada. Šteta što kolega

Mita i ja nismo živeli u isto vreme, uradili bismo veliki pomak u nastavi - rekla je učiteljica Suzana.

KNjIGA O OCU GLUMICA Vesna Čipčić otkrila je da piše knjigu o svom ocu. U kikindskom Kulturnom centru u nedelju je otvorena i izložba njenih slika "Klovnovi". Do sada je prikazana dva puta u Holandiji, u Mađarskoj i u Novom Sadu, a prvi put u njenom rodnom gradu.

Kako je saopštio univerzitetski profesor pedagogije Želimir Popov, član žirija i bivši učenik Mite Čipčića, učiteljici Veljković priznanje je pripalo za primenu mobilne aplikacije u nastavi, koja predstavlja bojanku o životinjama.

- Aplikacija 4D je bojanka, prilagođena deci mlađeg školskog uzrasta i omogućava im da ožive svoje junake, uče i pamte ono što odgovara njihovim sposobnostima, slušajući informacije i igrajući se. Dodirom na taster, životinja se pokreće i dobijaju se zanimljive informacije o svakoj od njih. Koristeći 4D bojanku, deca kroz igru uče o bojama i slušaju zanimljive činjenice o životinjama u prirodi - objasnio je Popov.

Ideja da OŠ "Vuk Karadžić" ustanovi ovu nagradu potekla je od učiteljice Desanke Ristić.

O učitelju Čipčiću govorili su njegovi nekadašnji đaci, prisećajući se da je voleo umetničku fotografiju, antikvitete, da je sa njima na času gledao na televiziji emisije Branka Kockice, da je u njegovoj učionici svirao i radio kako bi đake naučio da razlikuju rumunsku, mađarsku, srpsku i drugu vrstu muzike i kako je domaći zadatak bio da se za vikend na televiziji obavezno pogleda film za decu.

- Zbog njega sam zavolela brojeve. Množenje trocifrenih sa dvocifrenim brojevima, objašnjavao je nazivajući nule krompirima. U učionici smo imali deo nalik pozornici, gde nas je učio da javno govorimo - prisetila se nastavnica matematike Vesna Kiurski, iz generacije koja je za jednu godinu završila prvi i drugi razred.

PROČITAJTE JOŠ - KREATIVNI UČITELj IZ VRANjA: Mi-Dej kroz formu stripa uči decu

Podsećajući na rad svoga oca Vesna Čipčić je, između ostalog, ispričala kako je on na poziv Pedagoškog društva Srbije, 1963. godine, u Beogradu održao predavanje za 300 beogradskih učitelja i prvi put javno predstavio svoju slagaricu kao didaktički materijal. Te godine dobio je i neograničena materijalna sredstva za dalji eksperimentalni rad u oblasti učenja čitanja kroz igru. Tokom 40 godina učiteljevanja objavio je 23 stručna rada. Osnovao je šest pozorišta lutaka u Kikindi, Borovu, Apatinu, Vrdniku, Pločici i marionetsko pozorište lutaka u Beogradu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije