Traktor bi hranio čak devetoro dece

M. ĐOŠOVIĆ

utorak, 14. 05. 2019. u 16:28

Трактор би хранио чак деветоро деце

Veljovići se uzdaju u pomoć dobrotvora Foto Privatna arhiva

Porodica Veljović, nadomak Knića, očekuje poljoprivrednu mehanizaciju kao dragocenu donaciju. Dušica, Milovan i njihovi naslednici žive od nadničenja, na rubu egzistencije

BRAČNI par Dušica (39) i Milovan Veljović (49), iz Zabojnice, kod Knića, devetoro dece prehranjuje nadničenjem i obradom oko tri hektara zemlje. Porodica skoro da živi na rubu egzistencije. Život bi im se, kako kažu, drastično promenio nabolje ako bi neki dobrotvor odlučio da im pokloni traktor sa priključnom mehanizacijom.

Ideju za ovaj svojevrsni apel su dobili od Živojina Popića, iz Kule, koji je odlučio da jednoj porodici u Srbiji koja obrađuje zemlju, pokloni traktor i priključne mašine. Veljovići su sa njim već razgovarali, i kako kažu - čekaju odluku. Dodaju i da im je poznato da se ovom dobrom čoveku javilo više porodica koje su u teškoj materijalnoj situaciji, ali veruju da u Srbiji postoje i drugi dobročinitelji koji bi mogli da olakšaju opstanak njihovoj porodici.


PROČITAJTE JOŠ - DESETKA ZA HUMANOST U SRPSKOJ: Građani rado daruju odela i haljine za decu iz višečlanih porodica

- Sadim kukuruz, pšenicu, ovas i ječam, a da bih isplatio mehanizaciju, sa suprugom danima moram da nadničim - kaže Milovan. - To mi znatno otežava situaciju. Traktor bi mi pomogao da lakše prehranim decu. Pored toga, mogao bih da oformim i manje stado ovaca i da čuvam dve-tri krave. Verujem da bi mi se u tom slučaju ispunila želja da iškolujem svu svoju decu.

Starije dve ćerke Nevena (18), i Jelena (16), već uče srednju školu u Kragujevcu. Majka Dušica kaže da je njihovo obrazovanje trenutni prioritet cele porodice. U poslovima oko stoke roditeljima pomaže osnovac Luka (13), ali vodi računa i o školskim obavezama devetogodišnje sestre Teodore. Njih dvoje zajedno u predškolsko vode sedmogodišnju Milicu. Majka kaže da tako ima više vremena da brine o svom "obdaništu" - Anđeli (6), Aleksandru (5), Aleksandri (3) i jednogodišnjoj Nikoliji.


APEL KOMŠIJA

OVOJ porodici u velikoj meri pomažu i komšije. A Goran Ivanović dodaje i da im žitelji ovog kraja izlaze u susret kad obrađuju zemlju. Međutim, ta pomoć nije dovoljna i suštinski, nažalost, ne menja život porodice Veljović.

- Pomažemo koliko možemo, ali nismo u situaciji da im obezbedimo mehanizaciju, pa se pridružujemo ovom apelu za pomoć - kaže komšija Ivanović.