ŠUMSKO gazdinstvo "Boranja" u Loznici, kao deo JP "Srbijašume", posebno se ističe brigom i domaćinskim gazdovanjem državnom imovinom u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu, na površini od 35.765 hektara.

Godišnje se, saznajemo, pod stručnim nadzorom ovdašnjih inženjera, prekaljenih profesionalaca i ljubitelja prirode, unapređuje najmanje 3.000 hektara šuma, što podrazumeva i intenzivnu negu u svako doba.

I, "Boranja" je za valjan rad nagrađena jednim od globalno najvažnijih sertifikata koji se dodeljuje za odgovorno gazdovanje šumama - FSC. Pritom, za sve radove angažuju uslužne radnje iz najnerazvijenijih delova šabačko-lozničko-valjevskog kraja, čime im pružaju priliku da zarade.

- To što možemo da se podičimo FSC sertifikatom je dokaz da našim šumama upravljamo ekološki prikladno, društveno korisno i ekonomski održivo - kaže diplomirani inženjer šumarstva Nataša Banković.

"Boranja" je, inače, osnovana 1962. i u svom sastavu ima šumske uprave na teritoriji 18 opština, te Radnu jedinicu za izgradnju puteva i mehanizaciju, a ne treba zaboraviti ni lovište "Cer - Vidojevica". Ukupna zapremina u državnim šumama premašuje sedam miliona kubnih metara, ili 215,6 kubika po hektaru. S obzirom na to da je u ovom delu Srbije 89 odsto šuma lišćarske vrste, a samo 11 odsto četinarske, prosečan planirani godišnji prinos od seče iznosi 106.019 kubnih metara.

Pročitajte još: Vek od prvog pošumljavanja

- Tri odrasla stabla za jedan vek proizvedu onoliko kiseonika koliko je jednom čoveku potrebno za 60 godina života. Takođe, cena drveta u šumi čini tek jednu desetinu njene ukupne vrednosti, a ostatak se odnosi na nemerljivu ulogu u svojstvu regulatora životne sredine. Zato smo lane na površini od 70 hektara zasadili 175.000 novih stabala lišćara i četinara, a od početka ove godine se ponosimo sa 78.500 novih sadnica - zaključuje Nataša Banković.