Kosjerić zahvalan ministru LJajiću

T. PAUNOVIĆ

13. 05. 2019. u 10:52

Posle ulaganja u seoski i rekreativni turizam, obnova atraktivnog zdanja. Stari turski han već pod zaštitom države, ali dobija novu namenu

Косјерић захвалан министру Љајићу

MINISTAR trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je ispunio obećanje dato tokom lanjske posete Kosjeriću, koji je važna turistička destinacija u sistemu seoskog turizma Srbije, pa je 15 miliona državnih dinara već upotrebljeno za izgradnju teniskog igrališta, obnovu dva fudbalska terena i olimpijskog bazena. Jer, strateško opredeljenje je i razvoj rekreativnog turizma, ali se tu u varoši pod Crnokosom ne zaustavljaju.

Takođe zahvaljujući razumevanju ministra Ljajića, u Kosjeriću će biti obnovljen Stari turski han - najstarija ovdašnja zgrada koju je još 1854. izgradio ugledni Antonije Radojević, direktan potomak Antonija Kosjera, koji se sa saplemenicima doselio iz Kosjera, sa Cetinja, pa je varoš po njemu i dobila ime. U međuvremenu je Stari han stavljen pod zaštitu države, a osamdesetigh godina prošlog veka su Kosjerićani - u znak zahvalnosti prvom doseljeniku - ispred drevnog objekta podigli i spomenik. U Hanu je, inače, izvesno vreme bio smešten deo opštinske administracije, rado su ga kao autentični enterijer koristile i mnogobrojne filmske, odnosno TV ekipe, a najduži korisnik je lokalni KUD "Maksim Marković".

- Dobili smo deset miliona dinara, koliko je ministar Ljajić lane obećao za renoviranje objekta pod nadzorom Zavoda za zaštitu smomenika kulture iz Kraljeva, a realizaciji ovog projekta se najviše raduju u opštinskoj Turističkoj organizaciji, jer su već pripremili nove planove - kaže prvi čovek Kosjerića Žarko Đokić.

I, zaista, direktor TO Snežana Joksimović otkriva neke od ideja vezanih za najlepši objekat u gradu, pa tako saznajemo da će obnovljeni Han biti centar svih kulturnih, prosvetnih i turističkih deršavanja. Kaže, prestavljaće neku vrstu gradske kuće u kojoj će se nalaziti istorijska i etno-postavka, pa je na sugrađane već apelovano da pomognu u prikupljanju eksponata.

POLAZNA TAČKA

- U Hanu će se organizovati i izložbe, te razne radionice, a osmislićemo i prostor za venčanja. Posebno je važno to što će upravo od ove turističke atrakcije Kosjerića polaziti sve ture ka okolini u kojoj se naši domaćini bave seoskim turizmom, te izletničke posete primamljivim dsetinacijama u susedstvu - zaključuje Snežana Joksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Gavrilo Princip

13.05.2019. 11:13

Sjajan tekst, lepe vesti za Kosjerić i divna sela u okolini - Seču Reku, Zariće, Subjel...

aleksandar

14.05.2019. 09:46

Glavna ulica do mosta odnosno hotela Skrapez treba da bude poplocana da bi Kosjeric zablistao.Ima reku koja protice kroz srediste grada, korito je lepo sredjeno kao i citava celina. Gradic je na 470mnv idealan za odmor i sportske pripreme i igre.