ŠABAC – Kompozicija teretnog voza sa fosfornom kiselinom iskliznula je sa koloseka u Šapcu, u subotu rano ujutro oko 3.20 časova. Akcident se  dogodio na delu pruge koji vodi od gradske železničke stanice prema kompleksu „Zorke“, a od 12 vagona sa šina su iskliznuli šesti i sedmi.

Na svu sreću vagoni se nisu prevrnuli, pa tečnost nije dospela u dodir sa spoljašnjom sredinom. Voz se kretao brzinom svega 10 kilometara na sat jer je još uvek bio na staničnom koloseku, a i inače ovo je praksa svih teretnoh vozova kada se, kroz naseljeni deo grada, kreću ka industrijskoj zoni. Fosforna kiselina putovala je iz Bugarske i trebalo je da bude dopremljena u fabriku mineralnih đubriva.

Pročitajte još: Teretni voz iskliznuo iz šina na stanici u Kikindi


Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije brzo su stigli na lice mesta, da bi im se oko 6 časova pridružile i ekipe iz Beograda sa pomoćnim vozom. Radnici Direkcije za infrastrukturu Železnica Srbije oko 9 časova vratili su u šine iskliznute vagone.

Da podsetimo, u blizini mesta iskliznuća, krajem osamdesetih godina dogodio se akciden koji je mogao da ugrozi čitav grad. Od udara u nadvožnjak pukle su cisterne sa amonijakom, takođe, za proizvodnju mineralnog đubriva. Stanovništvo u okolnim ulicama tražilo je lekarsku pomoć, amonijak se danima osećao sve do centra grada i razmišljalo se o evekuaciji.