ODBORNICI Skupštine Grada Novog Sada na jučerašnjem zasedanju usvojili su većinom glasova dvadesetak odluka o urbanističkim planovima. Najviše polemike izazvala je odluka da se u delu Limanskog parka izgradi restoran, te da se nastavi sa planovima izgradnje spratnih garaža kako bi se rešio problem nedostatka parking mesta u tom delu grada.

Obrazlažući ovaj plan, zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević rekao je da je Srpska napredna stranka u predizbornoj kampanji obećala da će grad voditi u pravcu velegrada, a ne varošice, te da titule evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope nisu slučajno stigle.

- Spočitavate nam što se na prostoru od 127.300 kvadrata, ukupno 300 kvadrata opredeljuje za ugostiteljski objekat gde će roditelji, bake i deke moći da počaste decu kolačima, da popiju sok, da se osveže. Da li je normalno da Beč, Pariz, Njujork i London imaju takve objekte, a kod nas se to predstavlja nenormalnim? - pitao je Kružević.

On je dodao da se u poslednje vreme investicije predstavljaju kao nešto nenormalno i " mi moramo da slušamo inicijative iza kojih se kriju isključivo stranke koje su izgubile legitimitet".

- Planovi kojima su predviđene garaže usvojeni su 2010. i 2012. godine, zašto su oni koji nisu danas na sednici, tada glasali za te planove smatrajući ih dobrim, a danas misle da to nije dobro? Nemamo stručno objašnjenje zašto su tri od planiranih osam garaža izbrisane iz planova, ali smo izašli u susret građanima, da vide da ne radimo ništa na silu - rekao je Kružević.

PROČITAJTE JOŠ - Novi Sad: "Majstori" znaju znanje

Planove je podržala odbornička grupa LSV, uz obrazloženje predsednice Maje Sedlarević da su ne samo na Limanu, nego i u drugim delovima grada neophodne garaže i vrtići.

Po rečima predsednika odborničke grupe SRS Đurađa Jakšića, Liman je formiran kao urbana celina koja zadovoljava sve kriterijume i bilo bi potpuno neprimereno rušiti zelene površine i formirati javne garaže tamo gde im nije mesto. Odbornici demokrata na čelu sa Veljkom Krstonišićem poručili su da čvrsto zastupaju stav građana Limana koji su prethodnih dana pisali peticije protiv ovog plana.

Posle duže rasprave, plan je od ukupno 78 odbornika u gradskom parlamentu podržalo njih 50. Protiv su bili odbornici SRS i DJB-a a demokrate su bojkotovale sednicu. Protiv ovog plana uz podršku predstavnika opozicije, uoči jučerašnje sednice pred zgradom Skupštine grada protestovala je manja grupa građana.

SPENS I STANOVI U VETERNIKU

OSTALE, usvojene odluke predviđaju modernizaciju zgrade Poliklinike u Novom Sadu, u Veterniku će umesto 74 biti izgrađena 94 stana za izbeglice, livada pored ekonomskog fakulteta biće preuređena u igralište za školsku decu iz Škole "Jovan Popović"... U vezi sa teškim stanjem u JP "Spens", odobreno je uzimanje kredita od 100 miliona kako bi se broj zaposlenih smanjio za 68 radnika. U tom javnom preduzeću sada je zaposleno 159 radnika.