Dve decenije spava uz NATO projektil

D. RISTIĆ

10. 05. 2019. u 09:28

Две деценије спава уз НАТО пројектил

Korov je prekrio krater kraj kuće / Foto D. Ristić

Muke domaćina iz vranjskog sela Binovce zbog neeksplodirane bombe koja mu je 1999. pala u dvorište. Trifun Mitić sam pokušao da otkopa eksplozivnu napravu. Opštinari, policija i vojska "gluvi" na molbe

TRIFUN Mitić (86) iz sela Binovce već dve decenije živi uz NATO bombu od gotovo jedne tone koja se "ugnjezdila" tik kraj njegove porodične kuće.

A, ova neverovatna priča počinje 1999, kada su avioni NATO - iz ko zna kojih razloga - jedan od svojih projektila isporučili u Mitićevo dvorište. Srećom, zbilo se to dok su domaćini bili na njivi, a paklena naprava - iako nije eksplodirala - postala je noćna mora ovih ljudi.

Prve četiri godine, Trifun se obraćao svima koji bi mogli da uklone bombu: od lokalne samouprave, preko policije, do vojske, ali niko nije preduzeo ništa.


PROČITAJTE JOŠ:
BIJE VRELO IZ BRANE: Neobična pojava u HE "Uvac"

Onda je domaćin uzeo stvar u svoje ruke i počeo poljoprivrednim alatom da kopa, u nadi da će se tako rešiti muke. Svakodnevno je, malo pomalo, vadio zemlju, ali nije uspeo da otkopa čitav projektil, već je došao samo do krila ili "peraja", kako ih on zove.

- Kada su komšije videle šta radim, u panici su alarmirale policiju koja je nekoliko puta dolazila da me upozori, ali nijednom nije pokušala da pomogne - objašnjava Mitić za čiji problem je javnost saznala i kroz dokumentarni film Slađana Stojanovića pod naslovom "Trifun bombaš", koji je pobrao mnoge nagrade u zemlji i regionu.

U međuvremenu, njegovo dvorište su svi počeli da zaobilaze u širokom luku, a domaćin od kopanja nije odustajao sve dok ga, pre šest godina, bolest nije prikovala za postelju. Kaže, i supruga mu je preminula, pa sada o njemu brine samo unuka Anita...

Trifun Mitić

NATO projektil je staru Trifunovu kuću dobro protresao i napravio pukotine u njoj koje se vremenom šire, pa prete da je uruše. Zapušteni i ničim neobeleženi krater je ponovo prekriven zemljom, travom i šibljem, a Mitić i njegove komšije svako veče sa zebljom kreću na počinak, strahujući od podmukle naprave...


PROČITAJTE JOŠ:
NA METI PUCAČA IZ NOVOG SADA: Pogodio ga metak dok je stajao na prozoru

JEDINA NADA

- VEĆ sam izgubio nadu da će neko da izvuče opasni tovar ispod temelja, a jedina uteha mi je saznanje da 20 godina bomba nije eksplodirala, pa vanjda neće ni ubuduće... - ogorčen je Trifun Mitić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)