NA šetalištu u centru Aleksinca posečeno pet stabala, jer iz lokalne samouprave poručuju da drvored lipa treba zameniti sadnicama javora koje nisu alergeni. Ovakvoj odluci se, međutim, žestoko protive Aleksinčani, koji su zasad uspeli da zaustave dalju seču.

Iako je više od 600 žitelja grada na Moravici minulih dana potpisalo onlajn peticiju protiv seče stabala na šetalištu, u Opštini kažu da će posao biti nastavljen, te preciziraju da će biti posečeno 45 stabala lipe i kestena, dok će samo tri mladice biti premeštene u park Brđanka.


PROČITAJTE JOŠ: Tender do kraja leta

Sečom drvoreda je, saznajemo, zapravo samo započeta rekonstrukcija glavnog šetališta u Aleksincu za koju predstavnik lokalne samouprave Nenad Stanković kaže da je prva za proteklih pola veka i potrajaće tokom narednih sedam meseci. U pešačkoj ulici će, najavljuje, biti postavljena nova atmosferska kanalizacija, zamenjena javna rasveta i izgrađena fontana, a asfalt će zameniti granitne ploče.

Kompletan posao će koštati oko 170 miliona dinara od kojih polovinu obezbeđuje Ministarstvo privrede u čijoj nadležnosti je bila i javna nabavka za izvođenje radova.