PEVANjE džeza zapravo je pričanje priče. On ima dušu, pa je potrebno da je ima i pevač. Zato ne može da peva onaj ko ne razume tekst i ko ga ne doživi - kaže Ljiljana Maljić (23), koja je uspela da osvoji austrijsku publiku i da živi od nastupa.

Nedavno je završila fakultet "Muzika i umetnost" u Beču u klasi profesorke Ines Rajger. Osnovala je bend "Afro blu", koga je nazvala po jednom džez standardu. U bečkim klubovima nastupala je sa poznatim džez pevačima, poput Jorisa Dudlija, Džima Rotondija, Romana Švalera...

- POŠTO sam u rodnom Paraćinu završila nižu muzičku školu "Milenko Živković", a potom srednju školu za klasični klavir "Stanković" u Beogradu, svi su mislili da će klasična muzika biti moja budućnost. Ali, poslušala sam savet profesorke Jelene Jovović, koja predaje pevanje na džez odseku, da se bavim džezom - kaže Ljiljana, koja je za praznike bila kod mame Tanjice u Jagodini.


Pročitajte još: Intimni nastup džez umetnice


Prvi put je, dodaje, nastupila sa klasom profesorke Jovović u džez klubu "Sinerman" u Beogradu. Otpevala je dve pesme i dobila "odličan fidbek od publike". Tada je shvatila da kroz tu vrstu muzike može najbolje da izrazi svoja osećanja. Te pesme otpevala je na prijemnom ispitu u Beču.

- Mislila sam da će to da bude klasičan ispit, a on je više ličio na koncert. Iza žirija sedeli su studenti, koji su telefonima snimali moj perfomans. Na kraju su mi svi aplaudirali. Bila sam veoma iznenađena. Od 50 kandidata primili su jednu devojku i mene - seća se naša sagovornica.

POŠTO nije imala stipendiju, izdržavala se držeći časove klavira i pevanja, stanovala je kod tetke Suzane Marković, ali se brzo osamostalila.

Ljiljana nastupa u klubu s bendom "Afro blu"


- Veoma sam srećna što mogu da živim od svoje muzike. U Srbiji bih teško uspela, jer se više sluša komercijala. Cilj mi je da snimim svoj album i da moj bend dobije stalni posao u nekom klubu. Planiram da pišem i aranžiram muziku, jer želim da unesem svoj stil u postojeće džez standarde - veli Ljiljana.

NAGRADE

KLAVIR voli da svira za svoju dušu, a kaže da peva jer voli scenu. Profesori su je, kaže, upoređivali sa Beti Karter, koja se zvala Lili Mej Džons, pa nju sada oslovljavaju sa Lili.

Kad je reč o klasičnoj muzici, osvojila je puno laureata i prvih nagrada. Na internacionalnom takmičenju "Done in muzika" u Kragujevcu osvojila je dve nagrade, još dve sa Tatjanom Ristić, kao klavirski duo. Najveća želja joj je da dobije nagradu na "Telonijus Monk" u Americi.