Smederevo: Samo Užičani udišu više otrova

J. ILIĆ

04. 05. 2019. u 07:40

Смедерево: Само Ужичани удишу више отрова

Foto Vlada Srbije

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je ocenio da svako sam snosi odgovornost za kvalitet vazduha u svojoj sredini

SMEDEREVCI su lane ukupno 146 dana udisali vazduh sa koncentracijom zagađujućih materijala većom od dozvoljene, pa je Agencija za zaštitu životne sredine saopštila da je u Srbiji rizičnije po zdravlje bilo samo u Užicu.

Grad na Đetinji, naime, prednjači sa 154 dana tokom kojih je izmerena povećana koncentracija zagađujućih materija, a iza Smedereva su Kosjerić (86), Beograd (74), Valjevo (70)... Niš (54). Ipak, tokom sastanka sa predstavnicima najugroženijih lokalnih samouprava, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je ocenio da svako sam snosi odgovornost za kvalitet vazduha u svojoj sredini.

PROČITAJTE JOŠ - SMEDEREVO EVROPSKI REKORDER PO AEROZAGAĐENjU: Vlast imuna na otrovan vazduh

- Da bismo vam mi pomogli, najpre to morate sami sebi da učinite, da pripremite planove i programe, te u budžetima predvidite sredstva za ozelenjavanje. Neophodno je i da ugasite bar po jednu kotlarnicu koja kao energent koristi mazut, a onda će vam Ministarstvo pružiti stručnu i finansijsku podršku - istakao je Trivan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije