SAMO nekoliko dana malena Mia Žikić (3) iz Paraćina provela je kod kuće sa svojim ocem, starijom sestrom i bakom, radujući se praznicima, a već u ponedeljak vraća se, sa majkom, u Institut za rehabilitaciju u Beogradu. Ova ustanova Mii je praktično drugi dom. Zbog teške skolioze kičme, kako su "Novosti" već pisale, Mia nikada nije ni sela samostalno, a kamoli prohodala. Sedi jedino poduprta jastucima, ali njeni roditelji ne gube nadu da će njihova devojčica stati na noge. U Institutu u Sokobanjskoj terapeuti nastoje da detetu poprave čvrstinu mišića dok se ne nađe pravo rešenje za njenu kičmu.

- Operacija je neminovna i potrebno ju je uraditi što pre, samo treba naći najbolju opciju. Već smo bili u privatnoj klinici "Atlas" u Beogradu, gde nam je predložena ugradnja titanijumskih šipki duž kičme koje se šteluju kako dete raste i tako sve do osme godine, kada se radi nova operacija. Privremena šipka se vadi, a ugrađuje trajna. Miina lekarka u Institutu, međutim, smatra da je bolja opcija operacija u Turskoj u Klinici "Ačibadem", gde je već mnogo dece iz Srbije operisano. Prikupićemo zato svu dokumentaciju i zakazati pregled. Ako prihvate da je operišu, verovatno ćemo se odlučiti za tu kliniku jer se operacija radi jednom, nema ponavljanja posle nekoliko godina. Umesto šipke, u kičmu se ugrađuju pločice - priča devojčicina majka Milena (29).

PROČITAJTE JOŠ - TROGODIŠNjAKINjI NEOPHODNA POMOĆ: Zbog kičme, nikad nije stala na noge

Do leta, znaće se u kojoj klinici će Mia biti operisana, a ono što je sasvim izvesno jeste da će troškove operacije snositi roditelji. Operacija u "Atlasu" košta oko četiri miliona dinara, a kroz nekoliko godina bila bi potrebna još jedna. Operacija skolioze kičme u Instanbulu košta 60.000 evra. Roditelji ni u snu ne bi mogli da obezbede taj novac, pa je pokrenuta humanitarna akcija.

- Preko računa i SMS poruka do sada je prikupljeno oko 14.000 evra i nemam reči da se zahvalim svima koji su pomogli - kaže Miin otac Stanoje. Nedostaje, ipak, još dosta novca za bilo koju od ove dve intervencije, a jedna mora biti urađena ove godine jer deformisana kičma pritiska unutrašnje organe i sve su veće šanse da se kod Mie jave drugi zdravstveni problemi.

TEK SAD DRŽI IGRAČKU

PRE nego što je počela terapiju u Beogradu sa samo jedanaest meseci, Mia nije mogla ni glavu uspravno da drži, niti je ruke uopšte pomerala - priča majka Milena. - Kako je stavimo na krevet, u tom položaju ostajala je sve vreme, sa nepokretnim ručicama pored tela. Nakon dve godine raznovrsnih vežbi u Institutu, ojačala je dosta, ima samokontrolu glave i koristi ruke, drži igračku. Nosi i mider da bi stabilizovala trup. Terapeuti su predivni, ali jedino operacija može da ispravi kičmu i da omogući Mii da se dalje razvija.

PROČITAJTE JOŠ - POMOĆ SAMOHRANOJ MAJCI: Radost u 46 kvadrata

RAČUNI ZA POMOĆ

SVI koji su u prilici i žele da pomognu da Mia ode na jednu od dve moguće operacije mogu upisati 608 i poslati SMS na broj 3030. Uplata je moguća i putem računa - dinarski: 160-533494-94 i devizni: 00-540-0002852.8. Ukoliko turska klinika prihvati da operiše, otac kaže da će se verovatno odlučiti za tu varijantu jer kasnije nije potrebna revizija.