STARI RAS SPREMNO ČEKA GOSTE: Zahvaljujući novoj stazi, turisti mogu lakše da stignu do lokaliteta Gradina kod Novog Pazara

M. NIĆIFOROVIĆ

03. 05. 2019. u 10:28

Ministar LJajić i gradonačelnik Biševac prvi posetioci koji su stigli uređenim putem

СТАРИ РАС СПРЕМНО ЧЕКА ГОСТЕ: Захваљујући новој стази, туристи могу лакше да стигну до локалитета Градина код Новог Пазара

Turisti u Starom Rasu,Foto Grad Novi Pazar

TURISTIMA koji dolaze da obiđu Stari Ras kod Novog Pazara, gde je Stefan Nemanja stvarao prvu srpsku državu i gde se rađala loza Nemanjića, od prvog maja mnogo je lakše da se od srednjovekovnog Trgovišta, današnjeg Pazarišta, popnu do lokaliteta Gradina, koji je zajedno sa ostalim delovima Starog Rasa i obližnjim Sopoćanima deo svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska.

Novoizgrađenom stazom, koja kroz šumu prolazi pored čuvene Nemanjine pećine i ostataka Crkve Svetih arhangela, uoči prvomajskih praznika prvi su, zajedno sa svojim saradnicima i brojnim turistima, prošetali potpredsednik Vlade Srbije Rasim LJajić i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. Turističko-pešačka staza duga je 950 metara, duž staze je urađeno sedam odmarališta sa klupama, postavljeni su putokazi, rukohvati, zaštitna ograda, a u planu je i skoro postavljanje led-osvetljenja. Radovi su koštali 12 miliona dinara, a finansiralo ih je Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma.

PROČITAJTE JOŠ: I Novi Pazar ima more

- Novi Pazar ima najveći broj kulturno-istorijskih spomenika na malom prostoru i veliki broj turističkih proizvoda koji nikada nisu bili manje vrednovani. Cilj nam je da Novi Pazar pozicioniramo kao važnu turističku destinaciju, jer ima preduslove za to. Plan je da za dve godine broj turista sa sadašnjih 25.000 povećamo na 50.000, a za pet na 100.000 godišnje - naglasio je LJajić, istakavši da će Vlada Srbije uvek imati razumevanja i puno brige za vrednu kulturno-istorijsku baštinu u ovom kraju.

Kao najvrednije spomenike spomenuo je Sopoćane, Stari Ras, Petrovu crkvu i Đurđeve stupove, zatim Altun-alem džamiju, Isa-begov hamam, Amir-agin han, kulu Motrilju...

- Zahvaljujući izuzetnoj kulturno-istorijskoj baštini naš grad je poglašen za izuzetnu turističku destinaciju u Evropi. To nam je dalo novu energiju za razvoj turizma, izgrađeno je šest novih hotela, povećani su smeštajni kapaciteti, planiramo nova i još veća ulaganja u turizam - dodao je Biševac.


LJajić i Biševac na novoj stazi do Gradine,Foto Grad Novi Pazar

SVAKI DESETI BIO STRANAC

Stari Ras, Sopoćani, Petrova crkva i Đurđevi stupovi pod zaštitom Uneska su od 1979. godine. Zbog ovih srpskih srednjovekovnih dragulja, ali i zbog Altun-alem džamije, Stare čaršije i drugih islamskih spomenika, u Novi Pazar je ranije dolazilo i po 100.000 turista godišnje, od kojih je svaki deseti bio stranac. U Novom Pazaru se nadaju da će vrlo brzo povratiti stari turistički imidž i da će u budućnosti živeti od turizma.


DRUGI STARI RAS

ZVANIČNI Stari Ras na Pazarištu blizu Sopoćana "otkrio" je i uredio poznati arheolog Marko Popović, koji je decenije svog života posvetio ovom lokalitetu. Međutim, pojavila se i teorija o "drugom" Starom Rasu u Postenju, na brdu Gradina pored puta Raška - Novi Pazar, gde je ekipa dr Jovanke Kalić godinama istraživala. Do ovog lokaliteta peške mogu da stignu samo najuporniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije