BEOGRAD - Svetsko prvenstvo u nacionalnim srednjevekovnim borbama "Bitka nacija" na kojem će učestvovati predstavnici više od 40 država, biće održano od 2. do 5. maja na Smederevskoj tvrđavi, najavljeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Srbije.

Takmičari će biti u srednjevekovnim kostimima, a predviđene su viteške borbe, dvoboji u muškoj i ženskoj konkurenciji, bitke 5 na 5, 12 na 12, 30 na 30, sve u svemu biće to deo velike sportske atrakcije koja će u Smederevo privući veliki broj ljudi.

Vladimir Blagojević, direktor Just Out festivala koji organizuje ovo Svetsko prvenstvo kaže da ovakve manifestacije imaju izvanredan uticaj na turizam.

PROČITAJTE JOŠ - ČUVARI VEKOVNE TRADICIJE: Ovako se prave džinovske “ratarske sveće” manastira Tronoša

"Samo 24 sata od kada je objavljena informacija da će se Svetsko prvenstvo dogoditi u Smederevskoj tvrđavi, imali smo bukirano sve što se nalazi u u krugu od 40 kilometara oko Smedereva. Grocku smo popunili i sva ostala sela koja se bave seoskim turizmom samo u jednom danu", kazao je Blagojević.

On je najavio da će se spektakl odvijati u tri arene u kojima će se takmičari nadmetati sva četiri dana.

"Kroz kvalifikacije, žene i muškarci dolaze do finalnih borbi u nedelju. Sve masovne borbe će biti spektakularne, a završnica prvenstva u kojoj će snage odmeriti vitezovi podeljeni u dve grupe od po 150 takmičara nije viđena do sada. Biće to premijera spektakla o kojem će svet pričati", kazao je Blagojević i dodao da eventualno loše vreme i kiša neće omesti ni takmičare ni publiku.

"Kada ste videli viteza da se boji kiše", upitao je Blagojević. Pored takmičarskog dela prvenstva publika će imati priliku da vidi i čuje muzički program u okviru kojeg će nastupiti sjajni bendovi kao što su Stare kuke, Generacija 5, Prljavi Romeo, Alogija, Ortodox Celts i The Rock, Nikola Čubrilo Band i Yu Grupa.

U propratnim programima biće organizovani dečiji turnir u streličarstvu, srednjevekovni sajam na kojem će se prodavati autentični suveniri, radionice za decu i roditelje.