DEO hitona - odeće Isusa Hrista - jedne od najvećih pravoslavnih svetinja u Rusiji, stigao je u crkvu Lazaricu u Kruševcu na uskršnje praznike. Zahvaljujući prijateljstvu srpskog i ruskog naroda i angažovanju predstavnika društava koje neguju uzajamne odnose, vernici će u Lazarici sve do 4. maja imati prilike da se poklone dragocenoj relikviji iz manastira Eparhije jaroslavske.

Pročitajte još: Crkvi svetog Mihaela Arkanđela status spomenika kulture

U Eparhiji kruševačkoj kažu da je svetinja pristigla u Lazarev grad po blagoslovu patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila i patrijarha srpskog Irineja i episkopa kruševačkog Davida. Ovaj događaj, dodaju, zajedno sa iznošenjem plaštanice dočarao je sećanje na dane kada je Gospod stradao i bio položen u grob.

Pročitajte još: Uskršnji etno-festival u manastiru Sestroljin

- Prošlog novembra smo ovde ugostili mošti svetih ruskih mučenika, rostovsko-jaroslavskih svetitelja iz Spaso-Jakovljevskog Dimitrijeva, muškog manastira, a sada je tu jedna od najvećih svetinja pravoslavne crkve, deo hitona Gospodnjeg, koji je ručno izatkala Bogorodica - rekao je Željko Marković, starešina Lazarica.

Deo hitona, jednodelne tkanine, koja je kroz istoriju više puta nestajala i bivala pronađena, ne bi se našao u srpskoj bogomolji bez pomoći Natalije Šatiline i podrške Ambasade Ruske Federacije i ambasadora Aleksandra Čepurina. Šatilina je zajedno sa advokatom Goranom Petronijevićem prisustvovala unošenju svetinje u krug crkve.

- Važno je da dva bratska naroda dele svoje svetine - naglašava Natalija Šatilina.