NIKO nema što Srbin imade". To nije samo u lepoj srpskoj pesmi, već u stvarnosti, u šta sam se uverio u poslednjih 48 godina, koliko sam u braku sa divnom Srpkinjom i ženom, Stanicom iz porodice Simić, iz sela Brnjca, nadomak Loznice, između Jadra i čuvenih planina Iverka i Cera.

Ovako govori Šojfner Hajnc Jurgi (70), Nemac iz grada Nojsa kod Diseldorfa, bivši menadžer, danas penzioner koji je, najmanje tri puta godišnje na nekoliko sedmica, nekad i meseci, u Srbiji i zavičaju svoje supruge. Odavno je sjajno savladao srpski jezik, pa i neke njegove finese.

- Čude se ljudi kada me pitaju odakle sam, a ja kažem "odakle i žena", kako se u Srbiji kaže - priča nam Šojfner .

- Iza mene je skoro pola decenije braka sa Stanicom i toliko godina bliskosti za njenim srodnicima, prijateljima, kumovima. Ovo su divni ljudi, imaju dušu koja je, kako volim da kažem, "veća od Himalaja". Odmah su me prihvatili, toplo, srdačno i iskreno, a uveliko smo svoji, rod rođeni. Uživam u svakom trenutku u ovom kraju.

PROČITAJTE JOŠ - ZBOG LjUBAVI DOŠLA U SRBIJU: Ovde živimo slobodnije nego u Americi

Ovaj prijatni Nemac, inače i dobar poznavalac istorije i kulture, kaže da se pokazalo na njegovom primeru da je dobro kad se ukazuje šta jedan narod spaja, a ne razdvaja. Podseća na sjajne odnose, više od prijateljskih, Fridriha Prvog Barbarose i Stefana Nemanje, kao i slavnog Getea i Vuka Karadžića, inače zemljaka njegove supruge Stanice.

Stanica kaže da je ne voli samo muž, "već čitava njegova porodica, familija i prijatelji od prvog dana". Upoznala je čoveka svog života ubrzo pošto je stigla u Nemačku, kad nije znala nijednu nemačku reč.

PROČITAJTE JOŠ - KUVAJĆANIN KOJI ŽIVI U PARAĆINU: Volim sarmu, ali ne i zimu

- Kako su bili pažljivi i dobri meni, tako su ostali do današnjih dana, baš me vole, kao i moji mog muža - priča Stanica. - Volim što je druželjubiv i što mu se čitav Brnjac i okolina obraduju kada dođe sa mnom u moj rodni kraj, gde imamo porodičnu kuću.

Milutin Stevanović, prijatelj tog bračnog para, kaže da Šojfnera čitav kraj, odmilja, naziva tečom, "jer se seti da svakoga obraduje pažnjom i u obične dane, a posebno za rođendane, udaje, slave, preslave, pošto je usvojio i zna odlično sve naše običaja od Božića od Vaskrsa".

Šojfner je nedavno obeležio 70. rođenadan, a pored gostiju iz Brnjca stigli su i njihovi prijatelji, Nemci Mihail i Renata Hund, koji kažu da su oduševljeni lepotom Jadra, zavičaja njihove Stanice, i širinom i toplinom duše ovdašnjih ljudi.

- Prvi put smo ovde i sad nam je jasno zašto Šojfner toliko voli Srbe, Brnjac i Srbiju - kaže Mihail Hund.