PRELETI beskonačnost i pobedi vreme i maštu, ali nikada ne zaboravi kako se korača po zemlji...". Ovim citatom našeg velikog pesnika Miroslava Mike Antića, reportere "Novosti" je na svom novom radnom mestu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo dočekao Tripo Spahić (47), diplomirani istoričar iz obližnje Ratine, koji uprkos svom invaliditetu i otežanom govoru, koji su posledica ratnih strahota na prostoru bivše Jugoslavije, nikada nije odustao od svog cilja - da radi u struci i tako obezbedi egzistenciju za sebe i svoju majku.

Posle višegodišnjeg obijanja pragova, volontiranja u osnovnim školama kao lični asistent mališanima sa posebnim potrebama, povremenih poslova u okviru javnih radova i stručnih praksi, Spahić je na inicijativu gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, a uz pomoć Kabineta predsednika Republike Srbije i načelnika Raškog okruga Nebojše Simovića, dobio stalno zaposlenje kao koordinator na digitalizaciji nepokretnog kulturnog nasleđa.

- Kao dete sam voleo mnogo da čitam, vaspitan sam u duhu istinskog pravoslavlja i svetoslavlja, čija su moralna načela ljubav prema svima, živeti časno i pošteno, pomagati i voleti druge - priča za "Novosti" Tripo Spahić. - Uprkos svim nedaćama koje su snašle moju porodicu, nikada nisam odustao. Trudio sam se da vredno učim i radim, da sebe izgradim kao ličnost. Socijalnu pomoć nikada nisam tražio, a sada konačno imam mogućnost da pristojno živim od svog rada. Optimizam i energija me nikada nisu napuštali.

PROČITAJTE JOŠ - POZORIŠTE LUTAKA U NIŠU: Glumci uče i znakovni jezik

Prema Spahićevim rečima, stradanje njegove porodice je započelo 1941. u Čapljini u Bosni i Hercegovini, odakle je rodom, kada su mu ustaše ubile pradedu i dedu.

- Pretekla je samo baka koja je u to vreme bila trudna sa mojim ocem. Pedeset godna kasnije, u aprilu 1992, deleći sudbinu našeg napaćenog naroda iz tih krajeva bivše države, izbegli smo u Kraljevo. Uz veoma loše porodično materijalno stanje, tu sam završio osnovnu i srednju školu i potom upisao Filozofski fakultet u Nikšiću, odsek za istoriju, koji sam završio u roku, a zatim i postdiplomske specijalističke studije. Otac je preminuo 2009. godine i sada živim sa majkom - kaže Spahić.

Spahić sa gradonačelnikom Terzićem


Ovaj vredni i uporni borac protiv nevolja koje su ga zadesile u životu autor je monografije pomoravskog sela Ratina, na kojoj je radio punih 12 godina, svojevremeno je bio urednik studentskog lista "Tribun", a svoje članke objavljuje i na brojnim kraljevačkim internet portalima.

USKORO I STRUČNI ISPIT - ODLIČNO se uklopio, kolektiv ga je prihvatio i za godinu dana steći će i uslov da polaže stručni ispit u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima - kaže Ivan Milunović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo. - To će mu omogućiti i da napreduje u svojoj struci ili da bude raspoređen na radno mesto istoričara konzervatora.

Na njegovom novom radnom mestu u ovdašnjem Zavodu za zaštitu spomenika kulture istovremeno sa reporterima "Novosti" iznenada ga je posetio i gradonačelnik Terzić poklonivši mu tom prilikom knjige - "Sabrana dela Stefana Prvovenčanog" u izdanju kraljevačke Narodne biblioteke, "Manastir Žiča - centar arhiepiskopije, eparhije i sabora u srednjem veku" dr Dragoljuba Danilovića i dokumentarni film "Nemanjići - zalog nade u naše trajanje".

PROČITAJTE JOŠ - NA LICU MESTA: Posao pružio ono što im je život uzeo

- Tripo je sjajan čovek. I pored svog hendikepa, godinama je učio i trudio se da postigne napredak i postane vredni član zajednice, dokazavši da volja i upornost ruše sve barijere - rekao je Terzić.

Vidno obradovan našom posetom i posetom gradonačelnika, Spahić nije mogao da sakrije emocije.

- Nemam reči da se zahvalim gradonačelniku Terziću na prijateljstvu, kao i svima koji su pomogli da moja majka i ja opstanemo u ovom surovom svetu - poručuje Tripo Spahić. - Trudiću se da opravdam njihovo poverenje.