Toza ne gasi peći

R. ŠEGRT

25. 04. 2019. u 07:52

Тоза не гаси пећи

Fabrika TM - iz stečaja u UPPR

Kikindski proizvođač građevinskog materijala prvi put tokom zime nije prekidao rad. Raste tražnja za crepom i pločicama. Izvoz u 16 zemalja

PRVI put za poslednjih desetak godina u fabrici "Toza Marković" u Kikindi proizvodnja tokom zime nije prekidana, pa radnici nisu privremeno otpuštani i ponovo vraćani na posao. Tako su obezbeđene zalihe kako bi se tokom građevinske sezone tržištu 16 zemalja isporučile potrebne količine, pre svega, crepa velikog formata. Trenutno se proizvodi punim kapacitetom, jer je cilj da se ove godine izradi 35 miliona komada crepa i proda 32 miliona.

- Polovinu proizvodnje crepa čine modeli velikog formata "klasik" i "velika kikinda", jer za njima raste potražnja. Najviše crepa i pločica izvozimo u Rumuniju, a rast prodaje beležimo i na tržištu Bugarske. Izvoz na Kosovo i Metohiju je onemogućen, pa smo zbog toga izgubili dva miliona evra prihoda, jer je trebalo tamo da prodamo 3,5 miliona komada crepa i 100.000 metara kvadratnih keramičkih pločica - predočava Vladimir Ilić, prvi čovek najstarijeg i najvećeg proizvođača građevinskog materijala od pečene gline u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ - "Tozi" data nova šansa

Ovakvi podaci, ipak, ne znače i da je slika fabrike ružičasta. Jer, "Toza" je avgusta 2016. izašao iz stečaja i od tada posluje prema unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR). Većinski vlasnik je JP "Srbijagas" koji je svoja potraživanja od 20 miliona evra pretvorio u udeo u vlasništvu, a to bi trebalo da uradi i 29. maja, kada bi u udeo trebalo da konvertuje dodatnih 50 miliona evra duga. Ako se u Privrednom sudu u Zrenjaninu postigne takav dogovor, "Srbijagas" bi postao vlasnik 80 odsto "Toze Markovića". Prema planu reorganizacije, obaveza fabrike je da u narednih 10 godina vrati dug od oko 25 miliona evra, odnosno da godišnje poveriocima vraća oko 2,5 miliona evra, što "Toza" ne može da ispunjava.

- Ako "Srbijagas" bude imao 80 odsto udela, to će značiti da fabrika više nema dugova, koji su nastali u ranijem periodu, tokom pogrešne privatizacije. Tek kada "Srbijagas" preuzme vlasništvo nad većim delom, može se očekivati nova privatizacija - objašnjava Ilić, i dodaje da ni sadašnje stanje ne bi bilo moguće bez podrške Vlade Srbije, "Srbijagasa" i angažovanja gradonačelnika Kikinde Pavla Markova.

Crep spreman za izvoz

TEHNOLOŠKE MANE I PREPRODAJA

IAKO je protekle dve godine fabrika unapređivana, jer je oko dva miliona evra uloženo u reparaciju linije za proizvodnju crepa i 450.000 evra u novu automatsku liniju zadigitalnu štampu keramičkih pločica, istini za volju, "Toza" još tehnološki zaostaje za konkurencijom.

- Najveći problem fabrike su tehnološke manjkavosti i plan je da dogodine uložimo novac u otklanjanje tih mana. Tek tada privatizacija može da bude uspešnija - priznaje Ilić.

Vladimir Ilić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije