NA porodičnom placu u Ulici dr Laze Kostića 7b u naselju 4. jul u Zrenjaninu, braća Rade i Đorđe Škorić, 4. aprila, čim su pribavili građevinske dozvole, počeli su da grade stambeno-poslovni objekat, sa pomoćnim prostorijama. Već zidarska priprema, međutim, silno je naljutila prvog komšiju, Ćazima Hodžaja, gazde pekare "Zlatni klas", koji koristi prolaz između radnje i placa Škorićevih za dovoz robe u magacin.

Pročitajte još - Borba protiv divlje gradnje

Mada blagi nesporazumi traju već desetak godina, otkad je vlasnik poznate pekare ponudio novac da otkupi dedovinu Škorićevih, ovih dana sve je proključalo, jer, kako zasad stvari stoje, nikakav dogovor nije moguć. Građevinski radnici kočićima su obeležili plac i mesto gde bi trebalo da bude podignut zid, i to striktno po nacrtima i merama iz projekta, ali bi dvadesetak i nešto centimetara, potpuno onemogućili prolaz vozila između pekare i komšijskog placa.

Trenutno, gradnja je u statusu "ni tu ni tamo", jer je Hodžaj parkirao kombi i pik ap neposredno uz ograđenu zonu i onemogućio majstorima rad.

- Uredno smo slučaj prijavili građevinskoj inspekciji, policija je takođe izlazila na lice mesta, na sreću većeg sukoba nije bilo, ali smo godinama unazad pod pritiskom moćnog komšije, koji je u više navrata nudio novac da otkupi ceo plac, kao i tih spornih dvadesetak centimetara, koji po svim papirima pripadaju nama - priča Rade Škorić, uz napomenu da je nedavno dobio predlog za tužbu od advokata svog prvog komšije.


U četvrtak, 18. aprila, u Osnovnom sudu u Zrenjaninu organizovana je medijacija, koja je trajala punih šest časova.Sve ponuđene kompromise, međutim, Škorići su odbili.

- Nećemo da kršimo zakon, hoćemo samo da gradimo zidanu ogradu i da se držimo projekta, ne zanimaju nas komšijine primedbe - kaže, za "Novosti", Đorđe Škorić, ističući da je nezvanično saznao da je komšiji odbijena žalba da se obustave radovi.

Hodžaj je zbog poslovnih obaveza trenutno van Srbije, saznajemo od njegovog advokata, koji naglašava da je njegov klijent od početka za mirno rešenje i kompromis.

- Na medijaciji smo barem desetak kompromisa, ali po zakonu u postupku medijacije ne smem javno da iznosim nijedan predlog, jer smo potpisali dokument o tajnosti svih podataka - predočava zrenjaninski advokat.

- Svako predloženo rešenje Škorići su odbili i čvrsto ostali pri stavu da neće odstupiti ni za pedalj. Ako u međuvremenu ne dođe do nagodbe, uslediće parnični postupak - naglasio je advokat gazde "Zlatnog klasa", ne želeći da mu pominjemo ime.

Rade i Đorđe Škorić sa dozvolama 

NISU NADLEŽNI

GRAĐEVINSKA inspekcija izašla je na teren i utvrdila verodostojnost dobijene građevinske dozvole, a pomenuti spor koji ide na dušu sukobljenim stranama nije u njihovoj nadležnosti, baš kao ni policije, koja je takođe bila na licu mesta i konstatovala da fizičkih sukoba i otvorenih pretnji nije bilo.

STRATEGIJA JEDNE STRANE

- EVENTUALNI parnični postupak, koji bi verovatno trajao više godina, onemogućio bi nas da nastavimo gradnju, jer po trenutnim zakonima, nakon dve godine mirovanja, moraćemo ponovo da pribavljamo sve neophodne dozvole, koje trenutno uredno posedujemo i sve smo pošteno platili - svesni su Škorići.